Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog tre guld och en bronsmedalj i SM

De började träna luftgevärsskytte i Venjan och upptäckte att skytte var någonting som passade dem bra. Systrarna Stina och Julia Lawner har samlat på sig massor med medaljer. Nu senast var de med på SM i luftpistol i Töreboda före påsk. Därifrån kom de hem med två guld och en bronsmedalj.

Stina som är 24 år och tävlar i damklassen tog guld i både vanligt luftpistolskytte och i klassen Falling target. Julia som fyller 17 år nu i april är fortfarande junior. Precis som storasyster tog Julia en guldmedalj i Falling target. Julia ställde också upp i stora damklassen och tog sig till finalen där hon blev trea.
– Snopet för damerna då lilla Julia kommer och tar dem, säger Stina om lillsyrrans prestation.
Stina som hållit på med skyttet i 13 år började det med att hon följde med en kompis som skulle till Venjan och träna skytte.

Det gick bra på en gång så Stina fotsatte träna och tävla.
– Jag är så envis och blir arg då jag inte vinner.
Stina gick på skyttegymnasiet i Strömsund och sedan flyttade hon till Falun men jobbar som hårfrisörska i Borlänge. Nu har hon svärfar Bengt Jansson som tränare. Eftersom hon jobbar hinner hon inte träna så mycket som hon önskar.
– Jag vill bli bättre och tävla utomlands.

Stina kan vara nervös inför en tävling, men det är ingen nackdel för henne.
– Man måste använda nervositeten på rätt sätt, förklarar Stina och berättar att hon skjuter bäst då hon är riktigt nervös.
– Det är roligt att se vilka det är som inte pallar trycket. De kan skjuta bra i grundomgången men inte i finalen. Stina säger att det är tvärt om med henne.
– Jag är jättetaggad i finalen och då skjuter jag bättre. Många gånger tar jag de andra på att de blir så nervösa att de skjuter bort sig.
Julia som skjutit sedan hon var fyra år gammal säger att hennes problem är att hon inte har några nerver över huvud taget. Nu har det gått bra för Julia i alla fall. Hon följer i Stinas fotspår och går på skyttegymnasiet i Strömsund och hon är dessutom uttagen till förbundets utvecklingsgrupp.
– Jag måste träna mig på att bli mer nervös inför en tävling så att jag kan bli mer fokuserad. Julia berättar att hon var i Frankrike på en stor internationell tävling i februari.
– Första dagen slappnade jag av för mycket och då fungerade skyttet dåligt.

Andra dagen satte Julia mer press på sig själv och då tog hon sista finalplatsen.
– Jag sköt en väldigt bra final och tog guld, förklarar hon.
Både Stina och Julia är envisa. Ibland hamnar de i någon svacka då det går dåligt och känns motigt.
– Då är det bara att fortsätta träna, efter någon vecka lossnar det och då är det roligt igen, säger Stina och Julia som båda siktar på att utvecklas och bli ännu bättre skyttar.

Jan Norberg/DT