Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tokrea på el

Elen är rekordbillig. De så kallade spotpriserna är nere på nivåer som inte skådats på åratal. Enstaka timmar när efterfrågan är som minst kan priserna till och med bli negativa.

Det svenska elpriset kommer allt oftare under 10 öre/kWh. I sommar kan Sverige för första gången få negativa elpriser, tror Bosse Andersson, vice vd för branschorganisationen Svensk Energi. Förra veckan var spotmarknadspriset över dygnet åtta-nio öre för att sedan sjunka till fyra öre på de flesta håll i landet.

Det är förstås jättetrevligt för konsumenterna. Åtminstone på kort sikt, säger Bosse Andersson.

I Tyskland och Danmark, som har mycket väderberoende elproduktion, förekommer negativa elpriser då och då. När produktionen är större än efterfrågan får producenterna betala för att bli av med sin el.

Inga utbetalningar

Enstaka timmar i sommar när efterfrågan är extremt låg på grund av semestrar och värme kan samma situation uppstå också i Sverige. Men eftersom elen kostar under majoriteten av timmarna blir det knappast utbetalningar från elbolagen.

I juni hamnar priset per kilowattimme strax under 15 öre, skatter och avgifter oräknade. I juli och augusti väntas priset stiga med något eller några öre.

Omräknat på ett helt år skulle den prisnivån betyda en elkostnad för en normalvilla, inklusive skatter och avgifter, på drygt 11 000 kronor.

Det innebär några tusenlappar lägre än prisnivån förra året, säger Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten elskling.se.

Stoppad vindkraft

Men de låga elpriserna riskerar att bli ett problem på sikt. Med låga elpriser blir investeringar snabbt olönsamma. Norska Statkraft har exempelvis stoppat sin vindkraftutbyggnad i Norge och Sverige.

Andelen vindkraft ökar med hjälp av stödsystem. Den rådande politiska visionen är att dagens 10 procent vindkraft ska bli 30 procent av den svenska energiförsörjningen.

Men Bosse Andersson varnar för att ökad andel vindkraft leder till kraftigare prissvängningar. När det inte blåser kommer priserna stiga.

Det säger sig självt att det märks när man har energiproduktion som det är vädergudarna som bestämmer över, säger Andersson.