Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom Martinsson är kommunalrådet utan majoritet

/

Annons

Tom Martinsson, m, sitter i den märkliga situationen att han ska administrera en politik han har reserverat sig emot. Han är kommunalrådet som inte har egen majoritet.
- Såklart är det ingen bra situation för kommunen. Men jag har inget stöd i mitt parti att lämna posten, säger Martinsson.
- Men det är klart jag funderar varje dag över om jag kan få igenom något av den politik jag vill genomföra.

Tom Martinsson kunde knappast drömma om att han skulle hamna i den situation han är i dag. Och han försöker inte dölja sin besvikelse över den tidigare allianspartnerns centerpartiets ställningstagande.
- Jag förstår inte centerns agerande. Att ett parti utan dialog med sina alliansbröder kan göra så här... centern har spolierat förutsättningarna för en borgerlig samverkan i vår kommun för lång tid framöver. Det finns en ilska mot centern i den övriga borgerligheten, säger han.

Centerpartisten Pär Kindström säger att den tidigare alliansen var för bräcklig?
- Svepskäl. Det har aldrig tidigare vidtagits sådana kraftfulla åtgärder för att kommunens ekonomi ska komma i balans, vi hade inga problem i alliansen. Men vi bildade allians med ett lokalt parti och om inte centern insåg det borde de aldrig varit med i koalitionen, säger Martinsson.
Enligt Martinsson bottnar alltihop i en konflikt mellan Malung-Sälenpartiet och centern.
- Det finns flera frågor som de inte kommit överens i, säger Martinsson och han fortsätter:
- Malung-Sälenpartiet är ett icke blockbundet parti som valde vår sida för att de skulle få ut det mesta av sin politik. Men de har inte fått igenom särskilt mycket och de om några borde vara besvikna, säger han.

Är du inte rädd för att framstå som maktgalen när du sitter kvar?
- Jag tror inte att våra väljare ser mig som maktgalen. Att vi markerar och står på oss tror jag kommer att stärka partiet. Och kom ihåg att vi är oskyldiga till det som hänt, det är vare sig jag eller mitt parti som satt igång det här. Jag har heller inte överklagat kommunfullmäktiges beslut till länsrätten, det har andra gjort, säger Martinsson.

Kindström kallar er för barnsliga?
- Man må kalla det barnsligt men centerpartisterna är i så fall lika barnsliga. Dagarna innan deras avhopp formulerade vi vår gemensamma verksamhetsplan och då fick vi ingen signal om vad som var på gång. Den här frågan har hanterats illa från deras sida.

Om centern agerat annorlunda, hade ni gjort detsamma?
- Om de skött det här snyggt där vi haft en diskussion där vi kommit fram till att vi inte kom överens hade det såklart varit en situation där vi lättare hade kunnat kliva av. Men när läget blev som det blev har vi ingen anledning att ha allt för bråttom, säger han.

Men vad ska hända nu för att ni ska lämna ordförandeposterna?
- Om kammarrätten undanröjer länsrättens dom är ju saken klar. Men om domen står fast hamnar vi i ett förhandlingsläge och då måste vi sätta oss ner och diskutera. Man kan inte komma ifrån att det finns en lag som domstolarna dömer utifrån och jag tycker det är viktigt att vi får klarhet i vad som gäller, säger Martinsson.
Kommunalrådet poängterar att han och hela kommunstyrelsen ställt sig bakom överklagandet av domen till kammarrätten.
- Skulle jag ha gjort det om jag var maktgalen? I så fall borde jag väl ha varit nöjd med länsrättens dom, säger han.
Martinsson, som är jurist, funderar länge på frågan om länsrättens ställningstagande kom som en överraskning.
- Jag blev nog lite förvånad, svarar han till slut.
Han vill inte riktigt svara på frågan om vilket tidsperspektiv han har innan något måste hända. Kammarrätten, om den tar upp fallet, kan dröja med ett beslut.
- Jag hoppas och tror att det här ärendet kommer att prioriteras.
Socialdemokraten Kurt Podgorski har i DD framhållit den samsyn som trots allt finns över blockgränserna om vad som behöver göras i kommunen. Den bilden delas av Tom Martinsson.
- Vi moderater är helt överens med socialdemokraterna och vänsterpartiet om vad som krävs. Jag tror inte att majoritetsförhållandena kommer att spela någon roll i budgetförhandlingarna.

Hur tror du att bilden av politiker påverkas när en sådan här situation uppstår?
- Du menar att folk tänker ”hur fan kan sådant här få pågå”? Jag tror det ökar politikerföraktet men då måste man också vara medveten om vem som ställde till det. Jag tror vi hade löst problemen och sytt ihop det om vi fått vara med från början, säger Tom Martinsson.

Mer läsning

Annons