Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom Storm tänker satsa fullt ut på sitt biljardspel

Annons

Tom Storm har ett namn som taget ur seriemagasinet Buster. Men han lever inte upp det. Han är mer som en bris, lugn som en filbunke.
-- Men jag är en snabb spelare. Det tjänar man på under stora turneringar när det drar ihop sig till finalspel. Då har man sparat på krutet och kan koncentrera sig längre, säger han.

Han har hunnit fylla 43 år. Ser sig själv som landets främste i biljard, i alla fall den mest allrounde. Innan senaste SM-slutspelet var han dubbel mästare i Pool. I november förlorade han titeln i finalen. Under en längre period har han låtit annat gå före med familjeliv och anställning hos kommunen. I dag är tioåriga dottern Lisen så pass gammal att ett biljardliv, med täta utlandsvistelser, lockar alltmer.
Sporten är stor i Holland och Tyskland. Sedan fyra år spelar han regelbundet i holländska ligan. Den här säsongen har det blivit några resor dit. I juni väntar finalspel. Nu vill han äntligen ge biljarden en riktig chans. Tjäna lite stålar på sin begåvning.
-- Utomlands finns pengar att hämta. Jag skulle kunna leva på biljarden. Men det kräver att man tränar mycket, offrar tid och håller motivationen uppe.
Biljardintresset tog fart när stans första hall öppnade någon gång i mitten på 70-talet. Nybörjare fick spela gratis första året. I skolan fanns biljard på schemat som fritt val.
-- Senare gick jag ärenden åt ägaren för att få spela gratis. Vi var några grabbar som spelade tills stängningsdags. Varför jag fastnade för biljard vet jag inte riktigt. Fotbollen var ju nummer ett för mig, minns han.
Då, som pojklagsspelare, var han en vindsnabb forward i IK Brage. Lagkamrat med bland andra riksbusen Pelle Fosshaug. Tom säger att han tappade lusten för fotbollen. Det var något med nån tränare.
Han är som Dr Jekyll och Mr Hyde säger han. En tävlingsmänniska ända ut i fingerspetsarna.
-- På träning kan jag nog se loj och ointresserad ut. När det vankas tävling händer det däremot något inom mig. Spelar ingen roll vad det gäller. Jag älskar själva tävlingsmomentet, säger Storm.
En närmare titt i hans meritlista bär syn för sägen. Han har 37 svenska mästerskap, 15 individuella europamästerskap, flera EM-titlar och en radda junior-SM-guld intecknade. Fler än någon annan svensk. Det finns de som tävlar tills de är 65-70 år. Så länge tänker han inte hålla på, säger han.
Hans spel är Pool. Eight- och nineball. I Carambole saknar bordet hål och går ut på att valla bollarna. Snooker är biljard på ett jättestort bord och är populärt i England.
-- Tidigare var det sporten nummer ett där. Större än självaste fotbollen. USA har en åtta miljoner licensierade biljardspelare.
Mosconi cup spelas varje år i december och är motsvarighet till golfens Ryder cup. Vinnaren på europatouren får normalt en plats. Tom bojkottar den sedan fem år. Trots att han vann 2003 gick platsen till en annan borlängespelare, Marcus Chamat.
-- Jag blev blåst på cupen som spelades i USA det året. Sidsteppningen tog musten ur mig. Jag lovade mig själv att inte sätta min fot på den touren igen.
Kruxet är att man tvingas spela bra på europatouren för att kvala in till VM och större, mer penningstinna tävlingar. När Tom nu tänker satsa igen ligger hans stolthet honom i fatet. Men en ny marknad på biljardhorisonten har öppnat sig.
-- I Spanien finns pengar men inga krav i övrigt så jag tittar lite på det alternativet. Jag är duktig på biljard och har alla möjligheter. Nu funderar jag allvarligt på att köra, att satsa fullt ut.
Nyligen tackade han nej till att vara med i en tv-dokumentär om Pool.
-- Det var en slags jippotävling. Men det skulle inte ge något rent ekonomiskt. Jag kände också att jag inte har tiden.
Den värsta stöten han lyckats med var egentligen en halvmiss. Han halkade med kön men sänkte på något outgrundligt vis tre bollar.
-- Det var i en av de största turneringarna. Matchen direktsändes i Eurosport. Den engelskspråkige kommentatorn gick i spinn och skrek: Ooh, what a incredable shoot by Storm!! Unbelievable!!

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons