Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Johanssons tjärfräs

Vissa personer har förmågan att klämma fram det där lilla extra som behövs för att lyckas. Hårt arbete, våga satsa samt lite tur är några av ingredienserna. I början av 2013 var 41-årige Tomas Johanssons uppfinning, en tjärfräs för husgrunder, klar för försäljning.

– Nyligen har min idé kunnat förverkligas och kommit ut på marknaden efter några års funderande och arbete, säger Tomas, med firman YTF Sweden AB.

– Jag slutade att jobba som mekaniker inom den grafiska industrin 2007 och satsade på egen verksamhet med grävning som huvudsyssla. Jag hade kommit i kontakt med branschen innan så jag vet vad gjorde. Ganska snart gick det upp för mig vilket arbete det var att få bort tjäran från husgrunder vid dränering runt äldre hus. Tjäran måste bort på något vis. Dessutom såg jag potentialen i idén. Alla hus med källare har ju tjära på grunden!

Tomas tyckte att handborstning med stålborste inte var något alternativ. Inte heller blästring som var/är vanligt förekommande. Det dammar och är ett skitgöra. Tomas kontaktade Almi som hjälpte till en del i början. Kompisen Arne Andersson på verkstaden Grafo Mekano på Ingarvet kontaktades. Grabbarna slog sina kloka huvuden ihop och de båda kom att utveckla produkten. Fräsningen skulle vara mekanisk, men hur?

– Efter visst funderande så måste det vara något som roterar och som man kan montera på tiltrotorn på en grävmaskin, säger Tomas.

– Vi kom fram till att det skulle vara fem roterande trissor utrustade med slitstarka skärtrissor i hårdmetall som gjorde jobbet. Jag byggde en prototyp som sedan Grafo Mekano utvecklade. Det har tillkommit en förstärkningsring runt de utbytbara trissorna för bättre stabilitet. Maxvarvet på trissorna är 600 varv i minuten.

Sedan tidigt 2013 har Tomas sålt 15 aggregat, som kallas YTF-420, genom företaget Sit Right i Nås. Maskinexpomässan i Stockholm i våras gjorde att många fick upp ögonen för Tomas uppfinning.

Det 80 kg tunga aggregatet är hydrauldrivet och monteras enkelt på tiltrotorn. Detta betyder att YTF-420 är ledad i alla riktningar.

– Det blir nästan inget damm jämfört med om man skulle blästra, säger Tomas.

– Man kan spruta lite vatten med en trädgårdsslang på ytan för att minimera dammet. I firman har jag en grävskopa och en lastbil och sysslar nästan enbart med dräneringsgrävningar. Utan ROT-avdraget skulle jag inte haft lika mycket jobb och jag välkomnar verkligen att det infördes!

Tomas aggregat är mycket miljövänligt. Ljudnivån är mycket lägre än vid blästring. Dessutom gör han samma arbete på 1,5 timme som för hand med handslip skulle tagit fyra hårda, långa dagar! Besparingar i alla led. Tomas med YTF-420 är pionjär.

Tjärlek vid första ögonkastet skulle man kunna klämma till med.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se