Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas och Bibi Brynils trivs med sitt fäbodliv

Annons

Vacker som en brud....
Det vilar en ro och något trolskt över Brudskogens fäbodar.
I mer än 20 somrar har Bibi och Tomas Brynils varit på fäboden och Prästvallen med sina kor och får.

– I dag är den enda levande fäboden här i kommunen, berättar Tomas Brynils.
När man kör längs den skyltade skogsbilvägen söder om Äppelbo, och svänger av mot Brudskogen, känns det snart som att ta ett kliv tillbaka i tiden. På den högt belägna fäboden ligger de välbevarade fäbodstugorna och lyser upp. Uppe vid Prästvallen står hästen "Mackan" i godan ro och betar mitt på vägen. När DD:s rullande redaktion står och väntar tålmodigt på att få parkera bilen, sticker hästen in huvudet genom den öppna bilrutan och hälsar välkommen.
Fäbodstugan med alla byggnader där prästen Tomas och hans fru Bibi Brynils bor på somrarna har tillhört prästgården i Äppelbo. Den är med största säkerhet byggd i slutet av 1700-talet eller tidigt 1800-tal.
– De första åren vi var här uppe hade vi bara en eller två kor med oss, men med tiden har det blivit allt fler, säger Bibi Brynils.
När de buffrade upp i början av sommaren hade man 22 av sina renrasiga fjällkor med sig och 17 får. Kalvarna är de första som möter. De får tillbringa dagarna i en vacker hage. De stora korna släpper de ut på skogsbete tidigt på morgonen. De hittar hem själva på eftermiddagen och de är ganska punktliga.
– De brukar komma hem runt klockan fyra, men nu i slutet av sommaren kan det bli lite si och så med det när svampar börjat att växa upp i skogen, tillägger Tomas Brynils.
Den här dagen dröjer det innan vi hör ljudet av kopinglan långt ned i fäboden. Men snart hörs ljudet närmre och med bestämda steg kommer korna gående upp mot Prästvallen. Några är så kallade dikor och styrs raka vägen in till hagen där de törstande kalvarna står och väntar på en skrovmål. De fem mjölkkorna får ta vägen in till ladan där de ska kvällsmjölkas.
– Vi gör allt från smör till ost av mjölken och det som blir över tar vi hem till våra grisar, säger Tomas och Bibi Brynils med ett leende på läpparna.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se