Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy förlorar sina assistenter – efter 13 år

Tommy Tukala har diabetes. Han är också delvis förlamad efter en stroke och har epilepsi. I 13 år har han haft personlig assistans.
Nu har regelverket stramats åt och 75 timmar har blivit noll.
– Vem är ansvarig om jag hittar Tommy död när jag kommer hem från jobbet? undrar hans fru Gunilla Tukala.

Annons

LÄS OCKSÅ: V rasar mot strängare LSS-regler – "Det här drabbar massor med människor"

Tommy Tukala är ingenjör och har tidigare arbetat på Sandvik, men inte de senaste 13 åren. 2004 fick han en stroke. Fortfarande sitter han i rullstol och är delvis förlamad och med stroken fick han också afasi och epilepsi. Tommy Tukala har dessutom kraftigt reducerad syn på höger öga.

Funktionsnedsättningarna gör att han får svårt att själv sköta sin typ ett diabetes som han haft sedan han var barn.

Sammantaget har diagnoserna gjort Tommy Tukala berättigad till personlig assistans. Fram till nu. När en ny bedömning gjordes i somras hade regelverket skärpts och 75 beviljade timmar blev noll.

LÄS OCKSÅ: Alice kamp mot kommunen

LÄS OCKSÅ: Alice JO-anmäler Hofors kommun

För Tommy har det varit en orolig tid efter beskedet. Han har svårt med talet, men lyckas förmedla att det främst är de många olika personer han kommer få träffa när han nu hänvisas till hemtjänst som känns jobbigast.

– Kan inte vara rätt, upprepar han om och om igen. Mer och mer desperat.

Hans fru Gunilla Tukala som i dag är en av två assistenter känner också oro.

– Vem är ansvarig om jag hittar Tommy död när jag kommer hem från jobbet? Får han ett epilepsianfall eller lågt eller högt blodsocker mellan hemtjänstbesöken kan det innebära att jag och våra barn och barnbarn inte har Tommy kvar vid livet.

Det är kommunen som har gjort den nya bedömningen. Utöver hemtjänst hänvisas Tommy Tukala till ledsagarservice och daglig verksamhet för att inte isoleras i hemmet.

Efter överklagan har förvaltningsrätten valt att gå på kommunens linje. Kammarrätten, som är nästa instans, beviljar inte ens prövningstillstånd. Nu går Tukalas vidare och vill att även högsta förvaltningsdomstolen prövar ärendet.

Tommy är inte ensam om att drabbas av den hårdare bedömningen. Han har haft personlig assistans trots att hans grundläggande behov beräknas vara mindre än 20 timmar. Därför har kommunen bekostat alla hans timmar.

Hjälpen med att gå på toaletten, borsta tänderna, duscha, klä på sig och att kommunicera är några av de grundläggande behov som beräknas i minuter och multipliceras ihop till en tidsåtgång per vecka. Skulle summan vara större än 20 timmar tar Försäkringskassan över ansvaret.

Hänsyn till de behov olika sjukdomstillstånd leder till tas också vid besluten. Numera är det ytterst få diagnoser som berättigar till en aktiv tillsyn, epilepsi gör inte längre det.

– Det har prövats och det finns en ny rättspraxis. Aktiv tillsyn gäller numera bara för personer med en psykisk funktionsnedsättning, säger Christina Bro som är enhetschef för LSS på Sandvikens kommun.

LÄS OCKSÅ: Hofors kommun för snål med assistans

Hon är noga med att hon inte vill kommentera enskilda ärendet. Det behövs inte. Tommy Tukala är bara en av de som drabbas av de nya, strängare reglerna.

– Det sker just nu en stor översyn av hela LSS-lagen. Det är ju domar som reglerar hur lagen ska tolkas och vilka behov som ska berättiga personlig assistans. Det har blivit ett snävare utrymme, konstaterar Christina Bro.

Den nya rättspraxisen påverkar även Försäkringskassans bedömningar och beslut. Konsekvensen blir att kommunen tvingas ta över kostnader för assistans som staten tidigare ansvarat för. Samma problem uppstod för några år sedan när ny praxis ändrade Försäkringskassans bedömningar.

– Nu är det dags igen, säger Christina Bro.

LÄS OCKSÅ: Joakim Embretsen nekas personliga assistenter

LÄS OCKSÅ: Joakim i tårar – kommunen överklagar

LÄS OCKSÅ: Joakim vann igen

Fakta. Så här går bedömningen om personlig assistans till

Steg 1 är att bedöma om personen tillhör personkretsen som har rätt till assistenter. Det kan vara utifrån diagnoser eller utifrån varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande.

Steg 2 är att utreda personens grundläggande behov av hjälp. Där ingår följande: personlig hygien, måltider, klädsel, kommunikation och annan hjälp som kräver ingående kunskap om personen.

Bedömningen görs av kommunen eller av Försäkringskassan. Vid mer än 20 timmar grundläggande behov betalar Försäkringskassan assistansen.

För de som är i behov av personlig assistans trots att de grundläggande behoven inte når upp till 20 timmar betalar kommunen alla beviljade timmar.

Personlig assistans styrs av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta. Genom insatserna enligt LSS ska personerna kunna leva med goda levnadsvillkor.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android