Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topptränad 60-åring

Landsvägscykel är en av Faluns bästa sporter genom tiderna med många namnkunniga – och traditionen fortsätter.

På lördag är det dags för Sverigecup-final i Svanesund. Till tempoloppet i H60-klassen har veteranen Tommy Runcrantz, tävlande för faluklubben Velodrom CK, kvalificerat sig genom att i år ha kört 14 deltävlingar, oftast tempolopp på 30 kilometer.

– Det ska bli en rejäl utmaning förstås och jag har topplacering i sikte, säger Tommy.

– För några veckor sedan tog jag SM-silver i tempo över 30 kilometer i Ystad i klassen H60.

– I nordiska mästerskapets tempolopp blev jag fyra. I linjeloppet på 80 kilometer orkade jag inte riktigt hänga med en utbrytande dansk och en norrman. Den distansen passar mig annars ganska bra. Men i ett linjelopp är det flera faktorer som spelar in då alla startar samtidigt. Det blev målgång tillsammans med klungan. I tempoloppet, där man kör själv, vet jag hur jag ska lägga upp loppet utan störningar.

Tommy Runcrantz är 60 år och började tävlingscykla för 25 år sedan, vilket var ganska sent i livet.

För elva år sedan kom han till Falun från Öland. Från KFUM Kalmar hamnade han ett år i Borlänge CK. Sedan blev det Falu CK några år, Brudpiga i Leksand samt faluklubbarna Kalas CK och nu Velodrom CK.

Det har blivit många träningsmil på vägarna runt Falun vilket givit honom som bäst två NM-guld, ett NM-silver och ett NM-brons i tempolopp.

– Jag tränar fem dagar i veckan året runt, säger Tommy.

– Om det inte är för kallt så cyklar jag även på vintern. Det kan bli i snitt 50 mil i veckan. Lördagarna blir det långpass med upp till sju timmar i sadeln, med avbrott för en fikapaus. Ett tävlingslopp på 30 kilometer brukar ta runt 40 minuter. Nuvarande cykel av märke Giant har jag haft sedan 2007. Men nästa år är det dags för en ny.

Runcrantz är en topptränad 60-åring och rekommenderar alla att träna i någon form, och relativt hårt.

Han har aldrig haft något problem med biltrafiken på sina långturer. Däremot tycker han att det råder anarki på cykelbanorna, vilket gör det nästan omöjligt att träna där.

Till vardags jobbar Tommy som bussreparatör hos Nobina på Ingarvet. Men att åka buss är inte Tommys första fritidsval. Det vinner man inga cykeltävlingar på.

Mikael Forslund
mikael.forslund@daladem.se