Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torbjörn Lindqvist till minne

Filmen var Torbjörn Lindqvists liv och grep hans själ. Redan i 20-års åldern blev Torbjörn biografmaskinist och lärde sig hantverket. Genom åren producerade han ett antal egna filmer.
Jag anser, att den sista, om Jussi Björling, blev Torbjörns bästa. Jag fick nöjet att samarbeta med denna film- och revyentusiast några gånger.

För hundra år sedan var skådespelaren Joe Lind från Falun statist vid en stumfilmsinspelning i Nås. Det var Victor Sjöström, som då år 1918 regisserade Ingmarssönerna baserad på första kapitlet i romanen Jerusalem. Fotograf var Julius Jaenzon. Om Joe Lind, som senare i livet medverkade i Ingmarsspelen, producerade Torbjörn och jag en film. Det var lustfyllt och Torbjörn skapade fina bilder. Joe gladdes åt filmen.

Några år senare ingick Torbjörn i arbetsgruppen för Selma Lagerlöf-festivalen, som jag producerade. I samband med den kom han att gestalta fotografen Julius Jaenzon när han i Falun träffade Selma Lagerlöf. Hon log.

Jag minns också Torbjörns intressanta och trevliga presentationer av de filmer, som han visade på biografen Smultronstället på Falu stadsteater.

Trots sina långvariga problem med magen utstrålade Torbjörn alltid positivitet och livsglädje.

Om det finns en himmel så lär de få roligt där när revyartisten Torbjörn spelar Falujungfru eller när han visar film i Himlens storstuga för de gamla Ingmarssönerna, Ingmar Bergman och alla andra, som är sugna på nöjen!

Torbjörn var en vänlig människa.

Per-Ola Björklund, kulturvän

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips