Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torsångsbarnen har lämnat Alsbäcksskolan

Alsbäcks skola är stängd för gott. Barn och personal har flyttat till nya moduler vid Ornässkolan.
– Det är fräscht och luktar gott här, säger Alva Skogsbergs som går i tvåan.


DD får följa med in efter rasten. Eva Sundberg, lärare i årskurs två, startar lektionen i matematik i ett av de nya, breda klassrummen.
– De är till och med större än inne på Ornässkolan, säger Eva Sundberg.
Fyra moduler på parkeringen bildar en byggnad som också fått arbetsnamnet ”Torsångsskolan”. Den är nu arbetsplats för 57 barn, från förskoleklass till tvåan, och sju anställda.

Julia Adås i klass två är glad över att slippa de dagliga bussresorna från Alsbäck till Ornäs för att äta lunch eller ha idrottslektion. Färre bussresor betyder mindre stress och mer tid till undervisning.
Rinesa Krazniqi visar att klassrummet är tystare, med särskild utrustning mot buller.
Klasskompisen Emma Tallberg-Alzén ser både fördelar och nackdelar med nya skolan.
– I Alsbäck var skolgården större. Och det var nära till naturen. Men här är det jättefint inne, särskilt toaletterna.
Personalen har närmare till samarbete med varandra och med lärare på Ornässkolan, framhåller Eva Sundberg, och Malin Lundell, lärare i årskurs ett.

Malin Lundell har väntat länge på en lösning.
– Nu glömmer vi det som har varit. Det här känns som en nystart.

Karin Sundin


Bakgrund:

• Våren 2009 stod det klart att Torsångs skola var mögelskadad. I ett halvår skulle barnen från Torsång tillfälligt flytta till nedlagda Alsbäcks skola.
• Den blev kvar i nästan fyra år. För ett år sedan dömdes också den skolan ut på grund av mögelskador. Skolledningen stängde källaren med matsal. Men i övriga rum växte oron för att bli sjuk av mögel. Lärarförbundet krävde flytt.
• En oenig barn- och bildningsnämnd kunde först inte avgöra var modulerna skulle stå. Majoriteten i nämnden stoppade ett tidigt förslag om flytt till Ornässkolan. Även föräldrar var kritiska. Oron gällde risken för att kommunen aldrig skulle bygga en ny skola i Torsång, om barnen flyttade till Ornäs.
• Men sedan i fjol pågår planeringen för en ny skola i Torsång. Till den är klar finns nu de tillfälliga lokalerna i Ornäs.