Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove bäst i Dalarna 2013

Tjejerna är tillbaka på tronen. DD-sportens pris till årets bästa idrottare i Dalarna 2013 går till Tove Alexandersson, Stora Tuna OK.

Dubbla VM-silver i orientering, lång- och medeldistans, och en total andraplats i världscupen – som förstaårssenior – var det ingen som rådde på.
Tove var överlägsen vinnare i årets omröstning.

Det här är tionde gången under 2000-talet som en tjej tar hem DD-sportens prestigefyllda utmärkelse.
Bara Tony Rickardsson (2001, 2002 och 2005) och Stefan Olsson (i fjol) har lyckats slå hål på tjejmaf- fian.

Dalarnas 10 bästa är en traditionsrik omröstning i Dala-Demokraten.
Ända sedan 1946 har vi varje år utsett den bästa idrottaren som representerar en dalaklubb. Årets lista är den 68:e i ordningen.
Från början var det DD:s läsare som röstade, men 1994 ändrade vi reglerna och sedan dess är det DD-sporten och våra frilansmedarbetare i länet som röstar. Totalt deltog 20 personer i år.
Alla gör en egen 10-bästa-lista och sedan räknar vi fram slutställningen. Första plats ger 10 poäng, andra plats 9 poäng, tredje plats 8 poäng och så vidare ner till tionde plats som ger 1 poäng.

Tove Alexandersson toppade 15 av våra listor.
Övriga som fick var sin förstaplats var Emil Jönsson (Moras sprintstjärna på skidor), Jenny Rissveds (Faluns mountainbike- stjärna), Alexander Galante Karlström (Faluns innebandystjärna) och Filip Forsberg (som spelade upp Leksand i elitserien i ishockey och fick ett NHL-kontrakt som belöning).
Klar tvåa på listan blev Moras nyförvärv Emil Jönsson, som tog ett VM-silver i sprintstafett tillsammans med Marcus Hellner och blev fyra i den individuella VM-sprinten.
Sedan var det lite tightare om platserna 3-10.
Trea kom Jenny Rissveds som körde hem EM-guldet i sprint i sitt första seniormästerskap.
Fyra slutade skidåkaren Calle Halfvarsson, Falun Borlänge, som tog VM-silver i stafett och blev sjua indivuduellt i både sprint och skiathlon.
Femma blev Alexander Galante Karlström som var starkt bidragande till att IBF Falun tog ett historiskt SM-guld i innebandy och dessutom vann han superligans poängliga.
Sexa slutade klubb- och radarkompisen Rasmus Enström, som var tvåa i superligans poängliga, på samma poäng men med färre gjorda mål.
Sjua blev skidåkaren Anna Haag, Mora, som körde tredjesträckan i det svenska stafettlaget som tog VM-silver.
Åtta blev Filip Forsberg.
Nia hamnade snowboard-åkaren Niklas Mattsson, Leksand, som tog VM- silver i big air.
Och tia slutade snöskoteråkaren Adam Renheim, Lima, som tog VM-guld i skotercross och SM-guld i både skotercross och stadioncross. Det här är första gången som en snöskoteråkare tar sig in på 10-bästa-listan.

Om vi jämför med 2012 konstateras att hela åtta namn är nya på årets lista: Jönsson, Rissveds, Halfvarsson, Galante Karlström, Haag, Forsberg, Mattsson och Renheim.
Fjolårets lista: 1) Stefan Olsson, 2) Lassi Karonen, 3) Helena Jansson, 4) Tove Alexandersson, 5) Jonas Buud, 6) Minna Telde, 7) Maria Hjorth och Mattias Ekström, 9) Therese Borssén, 10) Rasmus Enström.
Olsson, rullstolstennis, Karonen, rodd, (lade av), Jansson, orientering, (skadedrabbad), Buud, friidrott, Telde, ridsport, Hjorth, golf, Ekström, bilsport, och Borssén, alpint, presterade inte tillräckliga resultat för att försvara sina topp-10-placeringar.

Bosse Hedenskog
bo.hedenskog@daladem.se