Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toves plan höll inte

Annons

Duellen om totalsegern i världscupen mellan Tove Alexandersson och schweiziskan Simone Niggli, blev aldrig någon duell.

Simone var helt överlägsen i sprinten, och Tove hade inte sin bästa dag utan slutade fyra, slagen med 36 sekunder av schweiziskan.

Förutsättningarna inför världscupavslutningen var att om Simone Niggli vann var Tove, som ledde cupen inför avslutande sprinten, tvungen att vara sämst tvåa.

Tove Alexandersson valde att stå över lördagens medeldistans, som Simone Niggli vann, för att ha fräscha ben till söndagens sprint som avgjordes i de centrala delarna i den lilla schweiziska staden Baden.

Men den taktiken höll inte.

Tove gick ut sist, två minuter efter Simone Niggli.

Redan efter 900 meter hade schweiziskan kopplat greppet, och det var inget snack om vem som skulle vinna.

Nu var Tove i första hand tvingad att slå en annan schweiziska, Judith Wyder som låg tvåa i mål.

Men Tove gjorde några missar, och ganska tidigt stod det klart att Stora Tuna-tjejen inte skulle vinna den totala världscupen. Tove slutade fyra, och första­platsen i den totala världscupen byttes till en andra plats i den sista tävlingen.

Världens genom tidernas bästa orienterare på damsidan avslutade en fantastisk karriär på bästa sätt med totalseger i världscupen. (Simone har utsetts till Schweiz bästa idrottare tre gånger.)

En besviken Tove Alexandersson kunde efter målgång bara sitta och titta på när den stora schweiziska publikskaran hyllade sin nationalidol.

– Det är såklart tråkigt. Jag hade ju satsat på att vinna världscupen, men Simone är väl värd segern, säger Tove Alexandersson till orientering.se och tillägger:

– Jag har gjort ett helt okej lopp, men jag räckte helt enkelt inte till.

Tungt för Tove, men en lättnad för Simone Niggli.

– Jag gjorde allt jag kunde och jag kände ett otroligt stöd från publiken. Det blev den perfekta avslutningen, säger Niggli, som i samband med avskedet passade på att hylla Alexandersson.

– Jag tror att hon kommer att ta över tronen. Hon har en stor framtid.

Domnarvets Lena Eliasson slutade på en 30:e plats och blev 23:a totalt i världscupen.

Bäste svensk i Baden blev Jonas Leandersson, med rötter i Älvdalen, som blev trea i herrarnas sprint.

Gunnar Bäcke
gunnar.backe@dt.se