Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädfejd kan sluta i rätten

Fem månader efter att Hedemora Energi högg ner Thomas Nilssons träd har han inte fått några besked om ersättning. Nu funderar han på att stämma företaget.

– Man förstör livet för den som har växter som intresse, säger Nilsson.

Det ligger ett tjockt snötäcke över de stympade träden runt nätstationen i Ingvallsbenning. Thomas Nilsson pekar på en tom yta där det brukade stå ett äppelträd, nu är bara en liten del av stammen kvar.
– De har skickat ut två personer som inte har någon kunskap om hur man kapar. Hela byn är full av exempel, säger han.
Thomas Nilsson är pensionerad professor i trävetenskap och har runt 200 olika sorters träd på gården.För fyra år sedan fick han en förfrågan från Hedemora Energi om att sätta upp en nätstation på sin tomt. Då tackade han ja, det ångrar han nu. De kom överens om att Nilsson skulle sköta röjningen runt stationen. I september förra året skickade Hedemora Energi ut ett externt företag med samma uppdrag. De högg ner flera sällsynta träd som skulle sparas. Thomas Nilsson vill ha 50 000 kronor i ersättning, men det tycker Hedemora Energi är för mycket.
– Det handlar om principen och om allt jobb man har lagt ner, säger Nilsson och tillägger att det är svårt att få tag på företaget.
– Det är väldigt dåligt, det tog lång tid innan jag hörde av dem.
Grannen Åke Nyke går förbi medan Thomas Nilsson visar de nedhuggna träden. Han fick sin syrenberså nedhuggen i samma veva.
– De kapade den på sitt sätt, det är bara låga stubbar kvar, säger Nyke.
Nu funderar Thomas Nilsson på att stämma Hedemora Energi. Han vill ha ersättning för de träd och växter som höggs ned och att reglerna för vad som gäller i liknande ärenden klargörs.
– Jag tror jag har små chanser att få något. Jag vill få ut det här så att folk får se hur man kan behandla en människa, säger Nilsson.
Hedemora Energis vd Sven-Erik Svahn tycker att de har varit tillmötesgående. Han säger att det har hänt något i kommunikationen mellan företaget och de entreprenörer som röjt på gården. Ord står mot ord om vad som har hänt, och vd:n har inte mycket att säga om Nilssons funderingar att stämma dem.
– Då får han väl göra det då. Vi erkänner väl att det har gått lite fort. Nu ligger det hos försäkringsbolaget, de utreder för fullt, säger Svahn.


Petter Jerdén
hedemora@daladem.se