Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träff med höga förväntningar

Det står kanske inte rätt till i Fredrik Reinfeldts boning. Till fredagens rekryteringsträff på Arbetsförmedlingen köade flera hundra arbetssökande.

– Vi vill skapa en mötesplats för arbetsgivare som söker semestervikarier och arbetssökande som söker sommarjobb, säger arbetsförmedlaren Neda Mostofi.
När man samlar så många arbetssökande ger det en bild av Sverige som för tanken till historiska tider. Men det är nutid och kallt och snöglopp. Arbetsförmedlingen hade skickat ut kallelser och inbjudningar till inskrivna på arbetsförmedlingen.
Säkert en chans för många men det muttrades också i kön.
– Vi tvingas hit för att inte bli avanmälda på A-kassan.
Neda Mostofi tycker att man måste se positivt på en sådan här träff.
– Det är värdefullt att träffa arbetsgivare, säger hon. Vi räknar med att det behövs anställas cirka 500 semestervikarie i Borlänge Säter-området.
– Har man rätt kvalifikationer blir man kallad till anställningsintervju direkt på plats.
Borlänge och Säter kommuner medverkade liksom bemanningsföretagen Clockwork, Uniflex, Adecco, Studentconsulting, Proffice och bussföretaget Nobina Sverige.
Kommunerna söker semestervikarier inom hemtjänsten, vård och omsorgen. Bemanningsföretaget rekryterar till de flesta yrken – kontorsjobb som industrijobb.
– Lönen som bemanningsföretagen betalar är den genomsnittliga lönen för jobbet på arbetsplatsen, säger Elin Sundin, Adecco.
Hon har fått in en hel trave med lämnade cv:n.
– Adecco jobbar mot storföretag som ABB Ludvika och Sandvik. De söker semestervikarier. Det är inte sällan som en inhyrd anställning övergår i en fast anställning.
Adecco brukar vara med på samtliga rekryteringsträffar på Arbetsförmedlingen. Bussbolaget Nobina hade informationsbordet mittemot.
– Nobina behöver anställa cirka 30 busschaufförer och några mekaniker under sommaren, säger Åke Dahlborg.
– Vi kräver att den sökande har busskort och ger en kurs på en fyra veckor för att uppdatera kunskaperna.
Han sätter värde på rekryteringsträffarna. Även om det inte var trängsel framför hans bord – hur många har ett busskort i plånboken – så är hans erfarenhet att varje träff leder till att två, tre arbetssökanden får jobb.
För Borlänge och Säters kommuner var det premiär. Förklaringen är enkel. Lediga jobb annonseras på kommunernas hemsida och den sökande tar enkelt direktkontakt med respektive enhetschef.
– Till vård och omsorgen i Säter behövs cirka 50 sommarvikarier, säger Pernilla Söderlund, enhetschef.
– Kraven är att den sökande är utbildad undersköterska eller skötare. Är man under utbildningen och fritidsledarutbildning går det också.
– Får man in en fot i arbetslivet och trivs är chansen stor att vikariatet kan förlängas i timanställningar som ger goda möjligheter när fast jobb blir lediga.
Ann-Christin Forsgren, enhetschef inom hemtjänsten i Borlänge, betonar lämpligheten för jobbet.
– Vi ställer inga stenhårda krav på rätt utbildning, säger hon. Det gäller att visa att man har rätta läggningen för jobbet.
Däremot tummas det inte på språkkunskaperna.
– Den som anställs ska tala och förstå svenska väl. Det är viktigt för att det inte ska uppstå missuppfattningar i kontakterna med de äldre. Allt man gör ska också dokumenteras och det är viktigt att skriva svenska bra.

Hans Dahlqvist