Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träffsäkert pladder med Filip & Fredrik

Annons

Filip & Fredriks sladdriga julshowVar: Hagaskolan
När: Lördag 14/12
Publik: Fullt, cirka 500
Betyg: 4

Upplägget är enkelt. En scen, två stolar, två plastpåsar och en julgran och två pratglada komiker. Intrycket är att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson bara kliver in i ett rum, säger tjena och låter käften gå.
I påsarna har de samlat saker som de plockar fram och berättar hårresande historier kring, för att sedan skänka till någon ur publiken. En t-shirt, en skiva, en bok. Efterhand blir det smånaket, eftersom de också skänker kläder som de har på kroppen.

Höjdpunkten är när en frivillig Grängesbergs-tjej, Sara Hedberg, i publiken bjuds upp på scen för att hjälpa till att illustrera en bisarr scen ur en fransk porrfilm från 1912.

Showen är fyllt med träffsäkra obsceniteter. Publiken är med på noterna. Ändå ställer Filip och Fredrik öppet frågan vilken nivå de sjunkit till. Det är genial folklig timing. Publiken blir ständigt delaktig och älskar det.

Någonstans mitt i tappar showen lite styrfart. Filip och Fredriks pladder tappar spets och skratten avtar. Men de kommer igen mot slutet. Mycket med hjälp av den självutlämnande känslighet som gör att de aldrig förlorar publiken.

Det är svårt att tycka illa om Filip Hammar när han plockar fram antidepressiv medicin bland sina gåvor och berättar om de tunga sekvenserna i sitt liv. Sladdret får en extra färg på paletten.

Mitt i alltihop går Filip fram till scenkanten och ger mig en sponsorklocka som han påstår är värd tiotusentals kronor. Förevändningen är att jag ska leverera en femma i betyg. Tyvärr blir det bara en fyra ändå. Filip och Fredrik är fenomenalt inbjudande och tonsäkra. Det vara bara den lilla dippen och några extra nära-döden-skratt som skilde från högsta betyg..

John Leander