Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikskadad vann mot försäkringsbolag

En man skadades i samband med en trafikolycka. De men han fick gjorde att arbetet blev lidande och han ansökte om ersättning för trafikskadan. Tingsrätten gick på mannens sida.

Mannen skadades i en trafikolycka i slutet på 1980-talet. Mannen, som färdades på cykel, blev påkört av ett fordon. De skador han ådrog sig gjorde att han fick gå ner på antalet arbetstimmar. Mannen var vid skadetillfället anställd hos ett byggföretag i Hedemora. Han anställdes sedan på ett annat byggföretag i Hedemora.

Mannen ansökte hos sitt försäkringsbolag om trafikskadeersättning och fick sådan utbetald. Parterna förblev dock oense om mannen hade rätt till huruvida traktamentsersättningar skulle ingå i inkomstunderlaget.
Försäkringsbolaget motsatte sig dock skyldigheten att betala ut de 717 546 kronor som avsåg den inkomstförlust mannen gjort genom traktamentsinkomst. Mannen yrkade att tingsrätten skulle förpliktiga försäkringsbolaget att betala ut den ovan nämnda summan.
Försäkringsbolaget bestred yrkandet men vitsordade samtidigt om vilket belopp som annars skulle anses som skäliga.

I domen finns att läsa att mannen arbetat under många på en kvartstjänst på företaget där han var anställd. Han blev sedan uppsagd på grund av anställningen han hade. I domen uttalar sig mannen att om han inte hade skadats hade han fortsatt inom byggbranschen och uppburit skattepliktiga traktamenten som utgör lönetillskott.
Han uppger också att arbetet skulle vara förlagt till annan ort drygt 45 veckor per år och att han efter olyckan inte har kunnat återgå till heltidsarbete.

I intygen från mannens fack går att läsa att ett genomsnitt av traktamente för arbete utanför bostadsorten under 45 veckor uppgår till 46 710 kronor per år. Dessa schabloniserade utbetalningar har skett trots att dessa inte motsvarat någon faktisk kostnad.
Mannen vann målet vad gäller traktamentsersättningarna och försäkringsbolaget dömdes att betala hälften av mannen rättegångskostnader.
Christian Larsen

christian.larsen@daladem.se