Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragiskt livsöde hedras

/
  • ”Jag fick kontakt med författarna till boken om Catharina Ulrica Hiort av Ornäs”, säger Karin Byström på Skogsstyrelsen som äger marken på Ramsnäsholm. Där levde Catharina Ulrica sitt tragiska liv. Foto: Johnny Fredborg
  • Stefan Röjelid, brorsbarn i femte led till Catharina Ulrica, talade vid ceremonin. Foto: Johnny Fredborg
  • Den ståtliga lindallén som ledde fram till huvudbyggnaden finns kvar. Foto: Johnny Fredborg
  • Marie Gustafsson och Andreas Bustad har skrivit boken om Catharina Ulrica Hiort af Ornäs. Foto: Johnny Fredborg

Annons

På söndagen planterades en Ornäsbjörk mitt i den fagra grönskan på Ramsnäsholm.
En symbolisk gest för att uppmärksamma ett tragiskt människoöde.

På Ramsnäsholm lät Adrian Hertzenhielm sin hustru Catharina Ulrica svälta och plågas till döds 1837.
Händelsen uppmärksammades även av samtiden och ledde till att Adrian Hertzenhielm ställdes inför rätta. Men han hann avlida innan han fick sitt straff.

Marie Gustafsson och Andreas Bustad har skrivit en bok om Catharina Ulrica Hiort af Ornäs, som var hennes flicknamn. Boken har nyligen kommit ut med undertiteln ”Det hemska dådet på Ramsnäsholm”.
Majoren Adrian Hertzenhielm gifte sig med den betydligt yngre Ulrica Catharina från Lilla Ornäs, vars far var skuldsatt. I äktenskapet födde hon en dotter som skickades bort för att uppfostras i Stockholm. Under 30 år höll maken hustrun inlåst i ett rum förebärande att hon inte var psykiskt frisk.
– Det var nog inte så svårt att få den stämpeln då. Det kan ha räckt med en förlossningsdepression, säger Andreas Bustad.

Kvinnans öde var känt av omgivningen men ingen ingrep.
Marie Gustafsson är uppvuxen på Lilla Ornäs och har forskat i Ulrica Catharinas liv. Hon dog av svält och vanvård och hittades utmärglad och råttbiten i sitt fängelse.
Nu skapas en minnesplats på udden Ramsnäsholm med en Ornäsbjörk och en minnestavla. Det är tack vare Skogsstyrelsen som äger marken. Det började med att Jenny Karlsson, arkeolog på Skogsstyrelsen, hittade en gammal karta över Ramsnäsholm och dess bebyggelse från 1799.
På söndagen höll Skogsstyrelsen en ceremoni på Ramsnäsholm tillsammans med Vika-Hosjö Hembygdsförening.
– Vi gör det här för att man ska säga ifrån när någon far illa, säger Karin Byström på Skogsstyrelsen.

Inbjudna var släktingar till Catharina Ulrica Hiort af Ornäs och andra intresserade. Ett trettiotal personer följde med på utflykten till Ramsnäsholm. En av dem var Stefan Röjelid, brorsbarn i femte led till Ulrica Catharina. Han har även bidragit med material till författarna.
– Jag har känt till historien i årtionden och länge önskat att någon skulle skriva om den. Jag har känt mig oerhört gripen och engagerad av den under lång tid, säger han.
Han bor i Fjällbacka och talade vid ceremonin på Ramnäsholm som han besökte för första gången.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se

Annons