Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränar igen efter upprättelsen

Annons

Innan avstängningen – som nu återtagits – hade han bara 52 kilo från världsrekordet för juniorer på stången i knäböj.
Nu är Mikkelsen åter i Atletklubbens lokaler efter drygt ett förlorat år.

Det är 140 kilo på stången. Mer vågar han inte pressa under första försöket.
– Det känns som man är tillbaka till ruta ett, säger han. Men kul ändå!
Ett år och tre månaders avstängning blev det innan den felaktiga dopingdomen blev undanröjd. Över ett år av kanske den viktigaste perioden av hans liv menar tränaren Börje Eriksson, som är minst sagt irriterad över Dopingnämndens felaktiga tolkning av testet.

– En viktig tid av träning försvann för en av våra mest lovande lyftare, säger Eriksson. Kim är unik för han är bra på alla tre lyft. Normalt är man bra på två och har en svaghet. Kim är bra på alla.
DD är med när Kim Mikkelsen testar stången för första gången efter att beslutet om att stänga av honom från tävling och träning rivits upp.
– Idag känns det kul. Skönt att vara tillbaka efter att ha varit oskyldigt dömd för dopning.

Sedan avstängningen den 7 december 2011 har det inte blivit så mycket träning. Portad som han varit från alla träningslokaler. Inte ens armbrytning har han fått träna genom att han varit utestängd från verksamhet kontrollerad av Riksidrottsförbundet.
Han hade fyra SM- medaljer i armbrytning. Den femte missades genom avstängningen.
– Det har blivit lite träning i privata lokaler, men inte alls mycket. Ibland inte något alls på en hel månad.
Det blev rena tillfälligheter som gjorde att fallet slutade som det slutade. Själv bekostade han genom lån en andra provtagning, ett B-prov, som också blev positivt vid analys.

Han var själv övertygad om sin oskuld. Men osäkerheten om vad som finns i kosttillskottet av proteiner och svårighet att förstå analyser gör att det är svårt att driva sin sak mot dopingnämnden.
– Sedan tog Mats Larsson kontakt, professor i molekylfysik, och erbjöd sig hjälpa utan ersättning och jag tackade förstås ja till det.
En ändring i år – 2013 – av hur analys ska hanteras kunde tala till den misstänktes fördel ansågs vara lämplig göra i Mikkelsens fall.
Den analysen visar nu att den upptäckta endogena substansen i själva verket hade ursprung i Mikkelsens egen kropp. Alltså inte tillförd genom intag.
– Det trista är att ha varit avstängd under ett år och tre månader innan man kan göra riktiga analyser, säger Mikkelsen.
– Och hur många är det inte som godtar proverna och tror att de kanske fått något i sig som de inte skulle genom kosttillskott. Vi har också varnat på klubben för alla former av kosttillskott för att det är osäkert vad som blandas in i dessa, säger Börje Eriksson.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se