Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trängslet behöver rejäla höstregn

Så här års ska helst vattendammarna vara välfyllda inför vintern, men i en av de allra största dammarna i Sverige, Trängsletdammen är vattenståndet lågt. Detsamma gäller i Siljan.

Annons

För två år sedan var det välfyllda dammar i Sverige och framförallt då Trängslet. Där fattades då knappt en meter innan dammen skulle vara helt fylld.

– Vi hade en vinter med lite snö och på det har följt en torr sommar, därför är det lite vatten i Trängsletsjön just nu, bekräftar Björn Norell på Vattenregelringsföretagen i Östersund.
– Det skulle gärna få regna rejält nu innan vinterkylan, för annars blir det inte så mycket vatten att tappa under tappningsperioden.
– Samtidigt är det torrt i markerna så skulle det börja regna skulle mark och grundvatten ta emot en hel del av det regnet.

Vattenregleringsföretagen har som uppgift att se till att nivåerna i dammarna hålls på rätt nivå och som damm räknas även Siljan.
– Även i Siljan är det låg vattennivå nu, säger Björn Norell.
Så mer regn innan kylan kommer, det önskar både kraftbolag och konsumenter.
– Vi önskar också mer regn för det är betydligt roligare att jobba när vi har mer vatten att leda, säger Björn Norell.

Nisse Schmidt/DT