Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trängslet behöver rejäla höstregn

Så här års ska helst vattendammarna vara välfyllda inför vintern, men i en av de allra största dammarna i Sverige, Trängsletdammen är vattenståndet lågt. Detsamma gäller i Siljan.

För två år sedan var det välfyllda dammar i Sverige och framförallt då Trängslet. Där fattades då knappt en meter innan dammen skulle vara helt fylld.

– Vi hade en vinter med lite snö och på det har följt en torr sommar, därför är det lite vatten i Trängsletsjön just nu, bekräftar Björn Norell på Vattenregelringsföretagen i Östersund.
– Det skulle gärna få regna rejält nu innan vinterkylan, för annars blir det inte så mycket vatten att tappa under tappningsperioden.
– Samtidigt är det torrt i markerna så skulle det börja regna skulle mark och grundvatten ta emot en hel del av det regnet.

Vattenregleringsföretagen har som uppgift att se till att nivåerna i dammarna hålls på rätt nivå och som damm räknas även Siljan.
– Även i Siljan är det låg vattennivå nu, säger Björn Norell.
Så mer regn innan kylan kommer, det önskar både kraftbolag och konsumenter.
– Vi önskar också mer regn för det är betydligt roligare att jobba när vi har mer vatten att leda, säger Björn Norell.

Nisse Schmidt/DT