Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångt på dansgolvet

På scenen står orkestern Nordbergs. Sångaren och kapellmästaren Olov Kristensson annonserar på en gammal klassiker ”Leende guldbruna ögon” och pensionärerna fattar tag i sin partner.
Det är PRO-dans i parken. Nära 250 på dansgolvet ler och njuter av eftermiddagsdansen.

Det är fredag eftermiddag och dansgolvet är i det närmaste fullt, utan att det ser ut att vara trångt. Långkjolar och nystrukna skjortor blandas med mer alldaglig klädsel.
Danskommittén har öppnat portarna för årets sista PRO-dans och det är inget fel på dansglädjen.
– Det är mycket uppskattat, säger Bosse Jonsson från Avesta. Kvällsdanserna är på väg utför, men de här danserna håller i sig.
Bosse Jonssons kommentar gäller i högsta grad Avestaparken. Några kvällsdanser är det inte längre sedan några år tillbaka. Pensionärerna dansar varannan fredag under höst och vår.

– Dansen har en socialfunktion för många äldre ensamma, säger han. Det är trevligt och ger bra motion. Jag kommer hit i stort sett varje gång.
Orkestern varvar med gammalt, lite tryckare och någon bugg. När det rockar från scenen blir det livligt mitt på dansgolvet där turerna blir livligare.

Det visar sig att nästan halva Mellansverige är representerat på dansgolvet.
– Det var några som kom ända från Skutskär, utan för Gävle, säger en av damerna i köket. I dag har vi kokat 300 koppar kaffe. Räcker det inte så sätter vi på mer.
För 100 kronor får man levande musik. Kaffe och doppa. Garderob ingår också. Ett facilt pris då andra danser i dag kan kosta 180 kronor, men här är det automatisk pensionärsrabatt. Och alla är välkomna. SPF:are som är den konkurerande pensionärsorganisationen också.

Här är det ingen som tittar snett på varandra mellan PRO och SPF. Här greppar man varandra oavsett hemort eller tillhörighet.
Dansglädjen står högt i kurs.
Jan Johansson från Kopparberg ger Avestaparken högt betyg. Här är det kommunens tre PRO-föreningar, Avesta, Krylbo och Grytnäs, som arrangerar danserna. Ett rykande färskt dansprogram för våren ligger nu klart att dansa sig igenom. Tio danser är bokade fram till sommaruppehållet i mitten av maj.
– Det är lätt att få kontakt här, säger han. Och mer och mer har det blivit att damerna bjuder upp.

Men det är kanske förståeligt då det alltid är överskott på damer. Mer hinner inte Johansson säga innan den andra damen kommer och bjuder upp och han blir dragen ut på dansgolvet.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se