Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Olsson hittade rätt spår för seger

Annons

Inte helt väntat var det Daniel Olsson och Garantido som i lördags i strålande solsken inför närmare 5 000 besökare tog hem årets upplaga av Midsommarloppet på Dalatravet Rättvik.
I förhand handlade loppet om Order By Fax, Dumle Loss eller titelförsvararen Jetstile. Garantido såg till att alla lopp skall köras innan vinnaren är korad.

Han var hästen för dagen. Vägen fram till seger gick via ett perfekt taktiskt upplägg. Ett invändigt lopp och lucka in på upploppet.
- Men ändå gick det inte helt som jag hade hoppats. Min tanke inför loppet var att ta ledningen och sedan släppa till Order By Fax. Så långt stämde allt men efter 700 meter blev det avlösning där framme och då satt vi ett hack längre bak, berättade Daniel efter loppet.
- Egentligen var vi i det läget slagna. Det skulle vara för långt fram men Garantido var ruggig i dag och när linjen skars var segern klar, fortsatte
Danne.

Öppet lopp

Det var dock en öppen historia fortfarande 500 meter från mål. Dumle Loss som hade överraskat Order By Fax i ledningen och tagit över farthållarjobbet efter 700 meter satt på leken i ledningen. Utvändige Jetstile såg seg ut men inte så mycket att han skulle stanna. Garantido i tredje invändigt hade krafter kvar men luckan såg avlägsen ut.
Plötsligt började dock Talang Sund i tredje ytter få problem att följa och successivt växte fritt spår fram. 300 kvar var det plats för hela ekipaget och Garantido likt en retad tiger lotsades ut i fritt spår och påhejad av Daniel flög man lågt över upploppet och kort innan linjen sattes klorna i Dumle Loss.
En seger uppskattad av dalapubliken. Hästen från Solvalla men kusken mas. Garantido är hästen som har tjänat 2,1 miljoner. Han har gjort det utan att vara någon etablerad gulddivisionshäst. Han har stadigt tjänat pengar men har gjort det i andra sammanhang än mot den översta eliten. I vinter exempelvis har han huserat i Frankrike och skördade fina framgångar.
- Men framför allt blev han tuffare och är nu en i det närmaste komplett häst, fortsatte Olsson.
Segern i lördags var värd 125000 kronor och naturligtvis ära och berömmelse. En vinst i Midsommarloppet är nämligen något som ger genklang
runt om i landet. Listan över tidigare vinnare inrymmer också i stort sett alla topptravare vi haft i landet.

Van vinnare

Daniel Olsson har också meriter från loppet sedan tidigare. Han lotsade 1995 och 1996 Extrem till seger.
På den tiden var Danne tränare och drev ett större stall. I nuläget är han så kallad catchdriver och därmed är varje seger en levande reklampelare för verksamheten.
- Visst betyder det en hel del att vinna lopp. Jag tycker dock att verksamheten har rullat på riktigt bra hela året. Hittills i år har jag vunnit närmare 60 lopp och kört in 3,5 miljon. Det är siffror som jag är nöjd med.
Rommetränaren närmar sig också ett jubileum. Det är blott 10 segrar kvar till 1000.
De återstående vinsterna tas dock inom kort. I stort sett är det trav varje dag och Olsson är med och tar för sig av segerkakan. Skall vi gissa att inom 10 dagar har Dalarna en ny medlem i 1000-klubben.

LARS LINDH

Annons