Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre alternativ för extramiljonerna

När Säters kommun fick tillbaka 8,4 miljoner kronor kom det snabbt in förslag på vad pengarna kan gå till.
– Vi föreslår att hälften spenderas, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S).

För ett par veckor sedan fick Säters kommun tillbaka 8,4 miljoner kronor för över­kapitaliserade försäkringar.
Abbe Ronsten meddelade då att pengarna skulle gå in i resultatet, eftersom de kom för sent på året för att kommunen skulle kunna hinna spendera dem.

På kommunstyrelsens senaste sammanträde togs dock frågan om dessa pengar upp som ett övrigt ärende.
Barn- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden var snabba med att lämna in förslag på vad dessa pengar skulle kunna användas för, inom deras respektive verksamhet.
– Vi har diskuterat dessa miljoner och det finns inget beslut fattat om vad de kan användas till ännu. Där­emot har vi beslutat om att utreda ytterligare vad pengarna skulle kunna gå till. Vi tittar på tre alternativ, säger Abbe Ronsten.

Det första alternativet är att spendera 3,5 miljoner kronor på att inrätta en social investeringsfond.
– Ludvika har inrättat en sådan och använt den till att anställa människor som går på försörjningsstöd. Men, som sagt, frågan om detta ska utredas vidare, säger Abbe Ronsten.

Dessutom föreslås det att 500 000 kronor vardera läggs på Säterdalen och VA-sidan.
– Vi ska titta på om det går att skriva av tidigare investeringar inom VA-sidan. Dessa tre alternativ innebär att vi föreslår att lite drygt hälften av de 8,4 miljonerna ska spenderas och att resten går in i kommunens resultat. Vi har gett arbetsutskottet i uppdrag att utreda möjligheterna för att genomföra detta, säger Abbe Ronsten.

Pär Sönnert/DT