Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre av tio elektriker drabbas varje år

Varje år drabbas tusentals elektriker av en strömgenomgång. En allvarlig olycka som kan ge men för livet. Troligtvis är det ett mycket stort mörkertal, där elföretagarna oftast inte har samma bild som de som drabbas.Tre av tio elektriker drabbas varje år. Det betyder att minst 6 000 elektriker inom Elektrikerförbundet varje år drabbas av strömgenomgång. Dessutom är det troligt att ett stort antal elektriker inom industrin drabbas.

Att drabbas av en strömgenomgång, där strömmen tar den genaste vägen genom nerver och blodomlopp, kan ge allvarliga akuta skador, speciellt om det är högspänning. Men undersökningar visar att man också från svagströmsolyckor kan få framtida allvarliga men.
Tre av tio elektriker säger i en undersökning ”Installationselektrikernas arbetsmiljö” att de drabbats minst en gång senaste året. Undersökningen är gjord av forskaren Curt Schröder. Från företagens sida finns en annan bild i undersökningen. 88 procent, nästan 9 av 10 företagare, svarar nej på frågan om det förekommer strömgenomgång. Bland företagsledare i företag mellan 100 och 200 anställda ansåg ingen att det förekom någon strömgenomgång.

  Strömgenomgång är när ström passerar genom kroppen. Från till exempel en hand genom armarna, kroppen, ofta hjärtat, till dem andra handen. Andra exempel är att ström passerar från ett finger genom handen till ett annat finger. Det är alltså lite mer än en stöt som man kan få ibland. De kanske allvarligaste skadorna uppkommer när strömmen passerar genom huvudet.
Naturligt är risken för stora skador störst för dem som drabbas av högspänningsolyckor. Här kan det räcka med en bråkdel av en sekund. Om det blir en ljusbåge, behöver man inte ens nudda någon kabel.
För de som skadas av en svagströmsolycka behövs en något längre tid för att få en skada. Men skadorna är ändå betydande. Brännskador, muskelskador och hjärtproblem är vanliga. Andra skador som märkts är ögonskador, hörsel och nervskador. Det finns exempel på stört närminne, inlärningsproblem, sämre koncentrationsförmåga, sömnstörning och nedstämdhet.
Enligt Schröders undersökning verkar det vara så att det är många fall av strömgenomgång som inte rapporteras till arbetsgivaren. Det kan finnas olika bakomliggande orsaker till detta. Som helhet verkar det vara ett väldigt stort mörkertal.

”Krånglet” vid ett besök hos sjukvården kan naturligtvis vara en orsak till att olyckor inte rapporteras. Med dåliga kunskaper i vården kan det endera bli så att den skadade bli hemskickad eller att det tar lång tid för undersökningar.
Ett annat skäl till mörkertalet är att elektriker ”skäms” lite för att ha klantat sig. Uttryck som ”det ingår i jobbet” och ”man får skylla sig själv” har vi också mött när vi talat med elektriker.
Vid arbetsmedicinska kliniken i Örebro har man gjort en liknande undersökning. Den är inte slutförd och rapporten från den undersökningen kommer först om ett år. Men överläkaren Lars-Gunnar Gunnarsson konstaterar att deras resultat överensstämmer med den undersökning Carl Schröder gjort.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se