Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre får fängelse för människorov

Tre män med anknytning till Borlänge, 19, 21 och 28 år gamla, döms för det ovanliga brottet människorov sedan de 31 juli tvingat med sig en kamrat ut i skogen där han misshandlats. Två av dem får vardera ett års fängelse, den tredje åtta månader. I straffskalan finns livstid.

Utredningen är på många sätt ovanlig. Inte minst att det är ovanligt att någon åtalas och döms för människorov. Straffskalan varierar mellan fyra år och livstid men kan om brottet bedöms mindre allvarligt ge fängelse upp till sex år.

Det är hur Falu tingsrätt bedömt bortförandet av offret.

Bakgrunden till händelsen ligger i att offer och förövare är bekanta som begått brott tillsammans. Enligt honom själv tröttnade offret på det, tog en bil som kamraterna disponerade och flydde med den till Dalarna. Den gick sönder i Avesta varvid han hyrde en bil och fortsatte till Borlänge.

De letade rätt på honom och en av dem döms för misshandel i samband med det.

31 juli passade de dömda på kamraten utanför en butik i Borlänge. han tvingades in i en bil, kördes till skogen i Mellsta-området och blev misshandlad av alla tre. En av dem hotade dessutom offret med en pistol. Eftersom offret tvingats med mot sin vilja, varit frihetsberövad och att syftet vara att skada honom bedömer Falu tingsrätt brottet som människorov.

Den äldste av de tre deltog över huvud taget inte i misshandeln av offret men döms ändå som delaktig i människorovet. Han får ett års fängelse medan han nu sitter av ett sex månaders straff han dömdes till redan i april. Han dömdes då av Uppsala tingsrätt för hälerier, vapenbrott och brott mot knivlagen.

Den yngste av de tre var bara 18 år när brottet begicks och får därför bara åtta månaders fängelse trots att han döms för flera brott som enligt tingrätten har ett straffvärde om ett år och fyra månader.

21-åringen får också han två månaders rabatt med hänvisning till sin ålder och döms till ett år. Han fälls också för misshandel av offret. Tingsrätten ogillar ett åtal för olaga hot mot de tre som döms att betala offret 30 000 kronor i skadestånd.

En annan ovanlig omständighet med målet är att offret under utredning och rättegång mot kamraterna själv blivit gripen, häktad åtalad och döms för en serie köttstölder i Falun. Det fick till följd att han själv häktades under en paus i rättegången mot kamraterna. Han dömdes till skyddstillsyn och behandling.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se