Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre kvinnoliv i fokus

Det är en ganska enkel historia som Helena Zweigbergk, berättar i sin nya bok Än klappar hjärtan. Som i tidigare böcker handlar det om familjelivet. Under en sommar avgörs livet för de tre systrarna Astrid, Lena och Sandra, de har valt olika vägar att gå, tappat kontakten. Men olika händelser gör att de tvingas börja umgås och tala med varandra igen.

RecensionÄn klappar hjärtanav Helena von ZweigbergkUtgiven av: Norstedts förlag

Helena von Zweigbergk inledde sitt författarskap med att skriva deckare. Hon har också skrivit två familjehistorier tidigare. I Än klappar hjärtan berättar Helena von Zweigbergk om tre systrar och deras svårigheter att kommunicera.

Astrids son Viktor ska ta studenten och Astrid förbereder studentmottagningen när hon får veta att hennes före detta man och Viktors far Mikael ska komma från New York till studentmottagningen. Astrid blir mycket upprörd, det är mycket som hon förträngt i samband med skilsmässan och som nu poppar upp till ytan igen. Mikaels ankomst påverkar även de andra systrarna.
Ungefär samtidigt får Lena ett cancerbesked, till en början verkar det inte så farligt, det är en äggstockscancer men hon får senare veta att den är obotlig.
De kapitel i boken som handlar om Lena är de som jag berörs mest av. Hennes lidande och sjukdomshistoria ger nerv åt berättelsen. Det kan tyckas cyniskt, men de övrigas historier har man hört många gånger förut. Det finns mycket yta i romanen allt är noggrant beskrivet, osten som Astrid köper till studentbuffén, tomatröran med pumpafrön, glasskivan på bordet som Astrid nyss torkat av för att det ska glänsa.

Astrid och Sandra är otydligt gestaltade, när de formulerar sina känslor blir jag inte speciellt berörd. Det känns som om de borde krisa till ordentligt för att komma ut på andra sidan.
Än klappar hjärtan är en samtidsroman om tre kvinnor som vill förändra sina liv, om hur svårt det är att tala med varandra och få fram det man vill ha sagt och inte bara tala förbi varandra.

Yvonne Gröning