Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre män gripna för Preem-rånet

Annons

De kom inte över några stora summor pengar. Alla tre hamnade de på övervakningsfilm. Och blev igenkända – för att sedan gripas för grovt rån och medhjälp till sådant.

Misstänkt för själva rånet är en 29-årig falubo som för sju år sedan dömdes för ett par rån i Falun.
Det var vid 23.30-tiden på onsdagskvällen som en man beväpnad med ett pistolliknande föremål kom in på Preem-macken och tvingade till sig vad som benämns ”en mindre summa pengar”.
Han flydde från platsen men fastnade tydligt på övervakningsfilm. Det gjorde också två män som av vad som framgår av filmen var i sällskap med rånaren.
De två i sällskapet är välkända och aktiva kriminella. En av dem dömdes så sent som i december i Falu tingsrätt för typiska brott som grovt rattfylleri, grov olovlig körning, narkotika- och knivbrott. Han har 30 avsnitt i belastningsregistret och är flera gånger dömd för rån.
Mannen som misstänks för själva rånet är en 29-årig falubo som inte gjort något han straffats för sedan 2005. Då dömdes han för två rån och försök till stöld till en en redan utdömd skyddstillsyn.
33-åringen från Falun som misstänks för medhjälp har tidigare varit inblandad i kriminalitet inom kända kriminella nätverk. Att de två agerat i samarbete kan möjligen tyda på att 29-åringen är skuldsatt och tvingats begå brott av det skälet.
Flera rån i Falun under senare år har haft det motivet.
Den tredje i gänget ger stöd för en sådan teori. Han är hemmahörande i Umeå där han är ökänd kriminell. Där dömdes han så sent som i juni till fyra månaders fängelse för bland annat narkotikabrott och brott mot lagen om vissa hälsofarliga varor.
De hälsofarliga varorna är drogen GBL som den 33-årige Umeå-bon dömdes för att ha hanterat. En målkamrat dömdes för grov smuggling av preparatet.
Den nu gripne 33-åringen hade dessförinnan avtjänat merdelen av två års fängelse tolv olika brott varav flera narkotikabrott. Vid den senaste domen förverkades fyra månaders villkorlig frigivning från det straffet.
33-åringen är dömd för grova våldsbrott, flera grova vårdslösheter i trafik, rattfyllerier, olovliga körningar och bedrägeribrott. De äldsta lagförda brotten i registret begicks i november 1994, en månad efter hans 15-årsdag.

Gubb Jan Stigson