Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre män häktas för människorov

19-åringen blev dragen in i bilen, körd till utkanten av stan och misshandlad och hotad, så allvarligt att det olaga hotet bedöms som grovt. Nu sitter tre män från Borlänge anhållna, misstänkta för människorov, misshandel och olaga hot. I dag ska de häktas.

Det var för en vecka sen som en 19-årig yngling blev överfallen av tre män, 18, 20 och 27 år gamla. 19-åringen tvingades in i en bil och var under någon timme fånge hos de tre våldsmännen. De tre nekar helt till vad de anklagas för. Offret är bekant med åtminstone en av våldsmännen. Varför de tre överföll offret är oklart.
– Det är väl förhoppningsvis det vi ska kunna utreda, säger kammaråklagare Sanna Gens.

Väl tvingad in i bilen kördes 19-åringen till utkanten av Borlänge där han utsattes för våld och hot. Han fick dock inga allvarligare skador av våldet. Den äldste och kriminellt mest meriterade av de tre misstänks dock för grovt olaga hot, vilket brukar innebära att offret hotats med vapen.

Av de tre är 20-åringen okänd av polisen om inte annat därför att han bara hunnit vistas i Sverige i två månader. 18-åringen har bara ett strafföreläggande för olovlig körning från februari förra året i registret. 27-åringen är mer kriminellt meriterad.

Han har en överklagad dom till sex månaders fängelse för hälerier, vapen- och knivbrott över sig sedan i april, men är längre tillbaka i tiden dömd för sådant som våldtäktsförsök och rån. Sistnämnda brottet gav fängelse i ett och ett halvt år. Han har också haft ett besöksförbud mot samma kvinna utfärdade ett par gånger. Människorov är ett mycket allvarligt brott och ett av få som har livstid i straffskalan. Ett lindrigare alternativ är olaga frihetsberövande.
– Jag har bedömt att det här är så allvarligt att det åtminstone just nu rubricerats som människorov, säger Sanna Gens.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se