Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre mejerier vill ha böndernas mjölk

För två år sedan försattes Milko i konkurs. Först nu håller läget för mjölkbönderna på att stabiliseras. Resultatet av tre konkurrerande mejeriföretag i länet.

Det kom som en kalldusch när Milko gick i konkurs. In på banan kom Arla som är en av de stora aktörerna när det gäller produktion av mjölprodukter.
Som fågeln Fenix reste sig Grådö mejeri igen och kunde öppna den första oktober förra året. Därmed kunde en 50-årig verksamhet i Grådö fortsätta. På ytterkant fanns också Gefleortens mejeri. Nu finns alla dessa tre och konkurrerar om mjölkböndernas mjölk.
Under onsdagen ordnade LRF en träff i Borlänge med representanter för mjölkbönder från de olika mejerierna, samt från LRF.
Ordförande för Dalarnas LRF är Martin Moraeus och han beskrev situationen i Dalarna som unik med tre mejerier. Först nu har det lugnat ner sig på verksamheten efter Milkos konkurs och de svåra följderna som mjölkbönderna fick. Flera fick ta lån för att klara verksamheten.

Hur det blir i framtiden är det ingen som vet. Antalet mjölkbönder minskar hela tiden, delvis till följd av större lantgårdar. I dag finns strax under 100 mjölkbönder kvar och i genomsnitt har de 80 kor i ladugården.
En viss framtidstro finns men det är viktigt att livsmedelsproduktionen får möjlighet att vara kvar och även öka i omfattning.
Sedan 2010 har den här produktionen kunnat öka med drygt fem procent. Starkast har utvecklingen varit inom trädgårdsområdet men 16 procents ökning senaste året. Även inom området grisar och nötkreatur har en liten ökning noterats.
– Vi vill lyfta fram småskaligt jordbruk, säger Anders Källström, VD inom LRF.
Där var omsättningen fyra miljarder år 2012.

På plats fanns också tre mjölkbönder från de tre mejerierna Coop, Arla och Gefleortens mejeri.
Förutom att de levererar till de här tre mejerierna bor de också nära varandra. Alla framhöll också att priset de fick för mjölken var av betydelset. De hade också fått tagit lån för att klara krisen efter Milkos konkurs. Först nu har verksamheten kunnat återgå till den normala igen.
– Folk vill ha närproducerat, säger Lars Eriksson, som levererar till Coop.
Christer Sandberg levererar ekomjölk till Gefleortens mejeri.
– Jag känner att jag har en trygg köpare där, säger han och framhåller att försäljningen i storstäder och studentorter av ekologisk mjölk går bäst.
Christer Sandberg levererar till Arla och är lite orolig för framtiden.
– Vi måste ha en positiv syn för att mjölkproduktionen ska vara kvar, säger han.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se