Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre orter på ”risklista”

Konsekvenserna vid översvämningar riskerar att bli stora i bland annat Falun om det skulle inträffa en översvämning.
Även i Malung och Vansbro riskerar konsekvenserna att bli stora, visar en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Jag tycker att vi har en bra beredskap, säger Bo Lundberg, räddningschef i Vansbro kommun.

Extremväder i form av exempelvis skyfall, likt det som nyligen drabbade bland annat Söderhamn, riskerar att bli allt vanligare, något som även noteras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det kan innebära fler översvämningar.

MSB, har i en rapport pekat ut 18 orter runt om i landet som extra sårbara om vattnet skulle stiga till för höga nivåer.
Tre av de orter som pekas som mest utsatta finns i Dalarna, däribland Falun. Myndigheten har utgått från en handfull olika kriterier.

Förutom Malung, Falun och Vansbro finns även risk för att det kan bli mindre problem på tre andra orter: Avesta, Mora och Orsa.
Falun drabbades av höga vattennivåer år 2000 och för ganska precis ett år sedan när det föll 40 millimeter på en halvtimme. MSB befarar att Världsarvet hotas vid en översvämning i Falun.
Bland de kriterier som MSB har använt sig av har de räknat in bland annat hur många som bor och arbetar i respektive områden.
När rapporten gjordes för omkring ett och ett halvt år sedan fanns närmare 7 400 personer inom riskområdet i Falun.
Även i Vansbro och Malung befarar MSB att konsekvenserna blir stora om Västerdalälven svämmar över sina bräddar.

I Vansbro riskerar än så länge brandstationen (som det tagits beslut om att bygga en ny, läs fredagens DD) att hamna inom det översvämmade området medan det i grannkommunen kan få konsekvenser för kyrkan och dricksvattenförsörjningen i centralorten.
Vansbros räddningschef Bo Lundberg tycker att kommunen har en bra organisation och beredskap om vattennivåerna skulle stiga. Dit hör exempelvis ett bra samarbete med frivilligorganisationer, vattenregleringsföretagen och Dala Vatten Avfall.
– Det finns en utredning om att valla in Vansbro centrum. Det skulle dessutom innebära ett fint promenadstråk och att det blir lättare att följa vansbrosimningen.
Förhoppningar finns om bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men det väntas inte komma pengar därifrån förrän 2015.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se