Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre partier enade om budgetplan

Moderaterna, Centerpartiet och Falupartiet har enats om en gemensam budgetplan till och med 2016. Temat för planen är att ”Falun kan bättre”.

– Huvudtankegången för oss är att vi kan göra ett bättre resultat med de pengar vi har, än vad den politiska ledningen har visat sedan valet 2010, säger moderaten och oppositionsrådet Mikael Rosén.
– Planera, genomför och håll budget, säger vi. Till skillnad mot S, MP och V som gör slut på bufferten 2013 redan i februari, säger Rosén, som är riktigt kritisk till hur ekonomin har skötts under de senaste tre åren i Falu kommun.

Tittar man i stora drag på skillnaderna mellan den sittande politiska ledningens budgetplan för de kommande tre åren och den budget som Moderaterna, Centerpartiet och Falupartiet enats om så är det inga stora skillnader.
Störst skillnad ligger i den buffert som Rosén och hans allierade presenterar fram till 2016, där deras förslag landar på 76 miljoner kronor för 2016. S, MP och V har en buffertplan på 20 miljoner per år till och med 2016. Det innebär om M, C och Fap får som de vill efter valet 2014 ska bufferten vara 56 miljoner kronor större under 2016.

Skolan är också en punkt där M, C och Fap vill förändra radikalt i Falu kommun.
– I den här kommunen har vi inte ens en skolplan, halva kommunens ekonomi ligger i skolan och vi har inte ens en plan. 15 procent av eleverna misslyckas, främst de nyanlända och vi har inte en plan hur vi ska förändra detta, säger Maria Gehlin (Fap).
– Vi har fått en tydlig pekpinne av Skolinspektionen att vi måste förbättra våra resultat, säger Mats Dahlström (c).
– Och vad gör vi åt ungdomsarbetslösheten, där händer det heller inget. Arbetsförmedlingen sitter på pengar som vi kan plocka ut för att ge ungdomarna praktikplatser. Förra året skickades 12 miljoner kronor tillbaka till staten för att vi inte använde pengarna. Vi skönjer en trötthet hos ledningen. Man måste vara på tå, men här händer det inget, fortsätter Dahlström.

De tre partierna skriver i sin budgetplan att Falun behöver en ansvarsfull politik både vad gäller verksamheterna och ekonomin. Kostnadsläget är högt liksom skattenivån och ekonomin går inte ihop utan mycket stora engångsintäkter.
Utan 50 miljoner kronor extra från AFA skulle Falu kommun enligt prognosen göra ett underskott om närmare 20 miljoner kronor för 2013. Det är 100 miljoner kronor sämre än årsresultatet när de rödgröna tog över från Falualliansen för tre år sedan. Inte ens med hjälp av extrapengarna klarar man de finansiella målen.

Sammanfattningsvis säger Mikael Rosén så här i en tidig valmanifestation:
– Vi måste få mer goda resultat för pengarna och göra livet så bra som möjligt för våra medborgare.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se