Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre stenar har satts upp i Dala-Floda

Annons

Milstenar påminner om den tid då häst och vagn var det enda transportmedlet. Många stenar har förstörts eller ligger glömda i något förråd.
I Dala-Floda har tre gamla milstenar satts upp under sommaren. En av dem vid byvägen i Bäckbyn där medlemmar i Sälje vägsamfällighet gjorde jobbet.
- Det är roligt att milstenarna är på plats igen, säger Alf Johansson, ordförande i Dala-Floda intresseförening.

Milstenen sattes förmodligen upp i slutet av 1700-talet vid dåtidens vägsträckning genom Bäckbyn.
- Riksvägen gick genom Bäckbyn och bort till Res Olars gård som var krog på den tiden, berättar Per-Erik Persson som tillsammans med Alf Johansson initierat uppsättningen av de tre milstenarna i Dala-Floda.

Alla kan se

- Stenarna - som visar en fjärdedels mil - angav hur långt det var till nästa rastställe. Det gick ju inte så fort på den tiden, säger Alf Johansson.
Byvägen har dragits om, och stenen har därför stått på en privattomt. Säljes vägsamfällighet har flyttat ut stenen så att alla kan se den.
- Det har även satts upp en sten på kyrkomuren och en i Holsåker vid utfarten mot Björbo. Det är Trafikverket som har gjort det jobbet, förklarar Per-Erik Persson.

Flyttar tavlan

Intresseföreningen riktar ett stort tack till Trafikverket som också har låtit måla stenarna.
- Från idé till handling har det gått väldigt fort, och det är vi tacksamma för. Trafikverket och Gagnefs kommun har också gett oss lov att flytta välkomsttavlan vid riksvägen så att den kommer att sitta före Bäckbyn och inte som nu en bra bit in i byn, fortsätter Per-Erik Persson.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS