Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre terminer ingen mirakelkur

Igår besökte Stefan Löfven SSU:arnas kongress i Täby (av alla märkliga ställen) och väckte jubel när han meddelade att moderpartiet kommer att sno ett av SSU:s förslag inom skolpolitiken.

Det är idén om individuella terminer, i praktiken tre terminer istället för två, på högskolan. Ungdomsförbundet har fört fram det här förslaget i många år nu och glädjen är förstås stor när Löfven lånar det till den kommande höstbudgeten och lägger 30 miljoner på det.

Är det då en bra idé? Tanken är att studenter ska kunna klara av sin utbildning snabbare genom att studera också delar av sommaren med studiestöd (även om SSU fortfarande kräver fem veckors ledighet) och därmed snabbare komma ut på arbetsmarknaden.
Studenter ska då inte, när studierna som nu slutar i juni, desperat behöva leta ­efter sommarjobb för att klara sig över det långa ­lovet.

Jag tror att det är en bra idé. Men jag hoppas att Löfven noterat SSU:s egen varning i materialet till sin kongress: Ett treterminssystem som enda lösning är emellertid en förenkling, skriver man där. Och det är verkligen sant. Jag får dessutom intrycket att s-ledningen letar efter nya idéer på skolområdet med samma desperation som studenter letar efter sommarjobb.
Det gör s-ledningen därför att den inte vågar ta itu på allvar med skolans mest alarmerande problem: De vinstdrivande skolföretagen, friskolerevolutionen, kommunaliseringen av skolan samt, ytterst, det fria skolvalet. När Löfven tar SSU:s förslag om tre terminer undrar man också om det i första hand är skolan i sig man vill förbättra – eller om det är ungdomsarbetslösheten som man vill minska en aning.
Gärna tre terminer på högskolan. Men först en ­rejäl återställare av en nyliberaliserad skola.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se