Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre vinster till Dalarna i Tierp

Den fjärde SM deltävlingen i dragracing, Summer Nationals 2013, kördes i gassande sol på Tierp Arena i helgen. Mats Eriksson, Borlänge tog sig till semifinalen i klassen Pro Mod, där Tami Brander, Finland slog ut honom.

Tävlingen ingår, förutom i SM, även i EDRS (European Dragracing Series), vilket lockade tävlande från Finland, Schweiz, England och Tyskland i vissa klasser. Mats hade en del bekymmer med däckskak och växellåda, men fick till en första kvalplacering efter första kvalrundan på fredagen, men Michael Gullqvist körde en 5.92 runda på lördagen, som gav honom en första kvalplaceringen inför tävlingen. Men både serieledande Urban Johansson och Gullqvist blev utslagna i kvartsfinalen, vilket rörde om i SM toppen. Nu leder Freddy Fagerström efter att han kommit två i tävlingen.
– Det var extremt svårkört den här helgen, sa Mats efter tävlingarna.

– Vi brukar inte klaga när det är soligt och varmt, men nu var det extrema förhållanden för svenska mått. Tidigare inställningar gick inte att utgå ifrån, så det var bara att testa nya infallsvinklar och då blir det svårt. Men det var lika för alla.
Under lördagen uppmättes 45 °C på startplattan och nästan ingen vind, vilket är extremt för svenska förhållanden.

Bert Nilsén, Bjursås, är svårslagen när det gäller att köra Super Comp Bike. I helgen tog han hem segern i klassen, vilket gav honom en första placering i EDRS serien. Även Björn Friström från Mora tog hem en seger i EDRS klassen Super Street Bike, vilket säkrade hans förstaplacering i serien.
– Vi hade bytt motor till den här tävlingen, sa Björn efter tävlingen.
– Så det var en del nytt att förhålla sig till. Det var mera styrka i den här motorn än den tidigare, så det gällde att ha musklerna på rätt ställe för att kunna hålla den på rätt spår. Men det gick ju bra.

Christer Gustafsson, Borlänge tog sig till en pallplats igen. Men denna gång blev det en andraplacering i Super Street klassen, där han i finalen blev utslagen av Tomas Hägg. Christer, som hade tre raka segrar i ryggen inför helgens tävling, säkrade därmed ledningen i EDRS serien över Simon Gustafsson. Simon ägnade sig åt annat än att tävla. Han har siktet på att köra en helt annan klass framöver och körde därför upp för en Pro Stock licens. Det klarade Simon galant och nu hoppas han kunna köra nästa EM deltävling på Tierp Arena i slutet på augusti.
– Det gick väldigt bra med uppkörningen, sa Simon när han fått licensen. Inga problem alls och det var bara kul. Nu vill jag satsa helhjärtat på den här klassen med egen bil, om jag kan få till ekonomin. Den bil vi kört nu har vi lånat av Jonas Dantanus. Kanske kan vi låna den till nästa tävling här på Tierp, men inget är klart än med det.

Michel Joneskog, Falun blev tvåa i Top Doorslammer. Han slutade på en sjätte kvalplats inför söndagens elimineringar och klev upp ett snäpp i EDRS tabellen i och med sin andra pallplats. Peter Trång, Dala-Husby tog hem segern i Pro Street som även han klättrade några snäpp i EDRS tabellen.

Nästa SM deltävling är i mitten av augusti i Lindesberg för juniordragsters och för övriga SM/EDRS-klasser är det Tierp den 22-25 augusti som gäller. Då körs även den näst sista EM deltävlingen körs för FIA klasserna innan finalerna i England i september.

Christer Gustafsson, Borlänge kom på andra plats i Super Street vilket säkrade hans första placering i EDRS.

Lena Perés