Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tro´t eller ej, men tjejer skiter inte rosa glitter

Annons

Va?!? Bajsar prinsessan Madeleine??

Jag minns chocken som sköljde genom min lilla barndomskropp då jag insåg att till och med riktiga prinsessor gör nummer två på toaletten. Jag trodde på allvar att människor med blått blod i ådrorna inte höll på med sånt snusk. För det är just det vi lär oss redan som små flickor, att vi ska vara privata med vårt bajs, inte fisa i andras närhet och hålla på.

Pojkar däremot har jag bevittnat ha fis-tävlingar i skolan. Vem kan fisa högst? Vems fisar luktar mest skit? Ryggdunkar och meningar som "fan Kalle vilken jävla smäll! Det lät som att hela ditt rövhöl skulle explodera!" eller "haha, idag sket jag stopp i toan, fan så illa det luktade!" följt av ett skrattanfall.

Har ni någonsin sett ett tjejgäng göra så? Nej, jag trodde väl inte det. För som sagt, fina flickor fiser inte.

Jag vet att det även finns pojkar och män som tycker att det är pinsamt att bajsa, men problemet är mycket större hos det kvinnliga könet. Därför kommer jag att fokusera på just det.

Jag läser studier om att fler kvinnor lider av magproblem än någonsin. Många kopplade till att de håller sig och inte lyssnar på sina bajsreflexer. För det är ju det där med att gå till toaletten och göra det där hemska, det där vi inte vågar på jobbet. Tänk om någon går in precis efteråt! Åh herregud, än värre - tänk om någon HÖR! Så vi håller oss och sitter där med magont och jobbar sämre. Tittar på klockan och tänker att snart får jag gå hem och skita ur mig allt ont, och kan le och skratta igen.

Det gäller bara att ta sig hem utan att skita på sig. Men det är en risk vi tar.

Det är ju så löjligt eller hur? Alla gör ju det! Ändå är det en så fruktansvärt stor grej.

Jag tänker på alla gånger jag ljugit för mina ex-sambos för att jag inte vågat bajsa när de var hemma. Detta hände alltså i början av sambolivet, då jag hellre skulle dö än att göra det då han var i rummet intill. "Älskling, jag går ner i tvättstugan och tittar om det finns en tvättid." Skynda ner i källaren och ner med brallorna, tack gode gud för att det finns en toalett i källaren.

Eller som den gången då jag ljög om att jag mitt i natten blev så fruktansvärt sugen på choklad och var tvungen att gå till Statoil för att köpa, för där fanns toalett. De gånger jag vaknat upp bakfull bredvid en stilig karl som försökt krama mig godmorgon, och jag har fått panik! Bakfylla = panikbajsnödig, det vet alla! "Nej nej krama mig inte, INTE runt magen, då händer en olycka" tänker jag. "Snälla peta inte på mig, det känns som att jag har bajs ända ut i fingertopparna!"

Nej, hörrni tjejer, vi måste sluta upp med detta trams!

Vi hörs nästa vecka, nu måste jag bajsa.

Fler krönikor av Emma Bergsten:

"Låt oss utan barn vara i fred"

"Vem vill ha en penisavgjutning i födelsedagspresent?"

"Jag tackar familj, vänner och mirakelpiller"