Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trollputten blir biotopskyddad

Inom kort fattar Skogsstyrelsen beslut om att göra den omdiskuterade kalkbarrskogen Trollputten i Norrvik till ett biotopskyddat område.
Detta trots att man inte är överens med skogsägaren Karl Hedin om ersättning för skogen.

Annons

Möjligen har den långa och delvis hätska debatten om Trollputten nu fått ett slut.
Trollputten föreslogs 2011 att bli ett naturreservat, men länsstyrelsen Dalarna ansåg att området skulle bli föremål för biotopskydd, vilket kan jämställas med naturreservat.

Länsstyrelsen erbjöd Karl Hedin AB ett naturvårds­avtal, men fick nej till svar.
Hedin meddelade att området skulle avverkas och sedan var debatten i full gång. Opinionen för att bevara skogen växte och olika aktioner genomfördes.
Karl Hedin ansåg sig terroriserad och kände sig djupt kränkt.
Positionerna var låsta, men i november förra året meddelade Hedin att han var beredd att förhandla om ett naturvårdsavtal.

Skogsstyrelsen jobbade vidare med ärendet och i januari var värderingen klar och pengar fanns till för­fogande för att göra affär med Karl Hedin. Men parterna kom inte överens om värderingen, Hedin ville ha en högre ersättning än vad han blev erbjuden.
Skogsstyrelsen insåg att man inte skulle komma till en överenskommelse och i maj beslutade man sig för att ändå biotopskydda Trollputten.
– I slutet av juni fattade vi ett formellt beslut och det meddelade vi Karl Hedin. Sedan hade han en månad på sig att komma med synpunkter, men några sådana fick vi inte. Så inom kort kommer vi att fatta ett slutgiltigt beslut, upplyser Kjell Haglund, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Ett beslut om biotopskydd innebär att alla åtgärder i området som skadar naturvärdena är förbjudna medan markägaren fortfarande äger marken.
Det Karl Hedin nu kan göra är att vända sig till staten vad gäller ersättningen. Om så sker blir det den statliga förvaltningsmyndigheten Kammarkollegiet som Hedin får förhandla med.

Frank Elfstedt/DT