Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror på en omstart för Lundsberg

Lundsberg är en skola i chock, jag känner mest för eleverna som inte längre har någon skola att gå till. Det säger Jerker Eriksson som är uppvuxen i Säter och sedan sex år idrottslärare vid hårt kritiserade internat skolan i Värmland.

– Den första chocken kom i måndags när det stod klart vad som hände i helgen. Det är verkligen bedrövligt efter alla markeringar vi har gjort att något sådant får ske. Vi har ett tydligt förbud mot riter och nollning, säger Jerker Eriksson.
Han syftar på den omtalade nollningen där nio elever gav sig på två yngre elever och märkte dem med ett strykjärn. En av eleverna fick föras till sjukhus med brännskador. Händelsen ledde till att Skolverket i onsdags beslutade att stänga Lundsberg.

– Stängningsbeslutet kom så snabbt. Det blev en chock även för mig även om det naturligtvis är svårast för eleverna. De var helt förtvivlade när de åkte, de förlorar sina kamrater och vet inte vilken skola de kommer att gå i.

Hur går med ditt jobb om stängningen blir definitiv?
– Jag vet att styrelsen vänder på varje sten för att hitta en lösning. Vi ska få besked under fredagen om vad Skolverkets beslut kommer att innebära. Jag hoppas verkligen att skolan får vara kvar. Den har utvecklats så bra och så händer tyvärr det här.

I idrottsämnet tar man väl upp frågor som rör elevernas värdegrund?
– Jag lägger mycket tid på att föra diskussioner med eleverna hur man ska bete sig och vara mot varandra. Jag tycker att mina elever har tagit till sig vad som gäller om man är elev på Lundsberg. Alla vet att vi har förbud mot nollning. Men det är klart jag måste rannsaka mig själv och se om jag har gjort tillräckligt.

Jerker Eriksson är uppvuxen i Säter och har arbetat som lärare i Garpenberg och på Fyrklöverskolan i Hedemora. Han har också jobbat som idrottslärare i Falun.

Varför valde du elitskolan Lundsberg?
– Av flera skäl. I Falun lade jag ner mycket av min fritid på att träna skollag i friidrott och fotboll. När vi fick barn ville jag vara mer med min familj. På Lundsberg är jag både tränare och idrottslärare på arbetstid och på helgerna åker eleverna oftast hem.
– Lundsberg ger också fantastiska möjligheter för en idrottslärare. Här finns flera hallar, slalombacke, längdskidspår, isar för både bandy och långfärdsåkning.

Jerker Eriksson framhåller också närheten till eleverna som en viktig faktor till att han har stannat på Lundsberg i drygt sex år.
– Undervisningen på skolan Lundsberg har aldrig fått kritik. På andra internatskolor är skolan och boendet helt separerade. Går något fel på ett boende här drabbar det tyvärr hela skolan, säger han.

Rolf Sundblad/DT