Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots ökning på hemmaplan

Annons

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna går framåt i riksdagsvalet, även när Smebacksborna får välja. Men på hemmaplan står S starkare än någonsin och ökar till och med med ett mandat.
-Det är väldigt glad. Jag är ledsen för riket men glad för oss , säger kommunalrådet Leif Nilsson (S), om valresultatet.

Vid elva på söndagskvällen var resultatet klart för Smedjebackens del. Socialdemokraternagör ett rekordval och får nästan 60 procent av rösterna i Smedjebacken. Man ökar till och med med ett mandat. Tappar gör Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som förlorar ett mandat vardera. Sverigedemokraterna får ett mandat i Smedjebackens kommunfullmäktige. Även om Socialdemokraterna fått gott betyg på hemmaplan finne Leif Nilsson Sverigedemokraternas framfart oroväckande.
- Det är skrämmande. För mig är det här nästan det värsta som kan hända, säger Leif Nilsson, och syftar på SD:s vågmästarposition.

Nästan alla tappar till SD

Till riksdagen förlorade i stället S röster, liksom Centern som tappat 2,3 procent, Kristdemokraterna 2,3 och Vänsterpartiet 1,9 procent. SAP har tappat 2,4 procent i valet till riksdagen i Smedjebacken.
Framåt gick förutom Sverigedemokraterna, framförallt Moderaterna med 3,5 procent fler röster än i förra riksdagsvalet.

Glad men inte förvånad

Socialdemokraterna i Smedjebacken har satsat mycket på den här valkampanjen så Leif Nilsson var egentligen inte förvånad över resultatet.
- Jag kände det på mig. Vi har gjort en fantastisk valrörelse och det känns bra, säger Leif Nilsson (S).
Men han ser inte fram emot ännu en alliansregering.
- Det skulle innebära fem miljoner mindre i intäkter för oss. Det är mycket för en liten kommun som Smedjebacken, säger Leif Nilsson.

KLARA ERIKSSON
023- 475 00
klara.eriksson@daladem.se