Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots ökning på hemmaplan

Socialdemokraterna tappar och Sverigedemokraterna går framåt i riksdagsvalet, även när Smebacksborna får välja. Men på hemmaplan står S starkare än någonsin och ökar till och med med ett mandat.
-Det är väldigt glad. Jag är ledsen för riket men glad för oss , säger kommunalrådet Leif Nilsson (S), om valresultatet.

Vid elva på söndagskvällen var resultatet klart för Smedjebackens del. Socialdemokraternagör ett rekordval och får nästan 60 procent av rösterna i Smedjebacken. Man ökar till och med med ett mandat. Tappar gör Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som förlorar ett mandat vardera. Sverigedemokraterna får ett mandat i Smedjebackens kommunfullmäktige. Även om Socialdemokraterna fått gott betyg på hemmaplan finne Leif Nilsson Sverigedemokraternas framfart oroväckande.
- Det är skrämmande. För mig är det här nästan det värsta som kan hända, säger Leif Nilsson, och syftar på SD:s vågmästarposition.

Nästan alla tappar till SD

Till riksdagen förlorade i stället S röster, liksom Centern som tappat 2,3 procent, Kristdemokraterna 2,3 och Vänsterpartiet 1,9 procent. SAP har tappat 2,4 procent i valet till riksdagen i Smedjebacken.
Framåt gick förutom Sverigedemokraterna, framförallt Moderaterna med 3,5 procent fler röster än i förra riksdagsvalet.

Glad men inte förvånad

Socialdemokraterna i Smedjebacken har satsat mycket på den här valkampanjen så Leif Nilsson var egentligen inte förvånad över resultatet.
- Jag kände det på mig. Vi har gjort en fantastisk valrörelse och det känns bra, säger Leif Nilsson (S).
Men han ser inte fram emot ännu en alliansregering.
- Det skulle innebära fem miljoner mindre i intäkter för oss. Det är mycket för en liten kommun som Smedjebacken, säger Leif Nilsson.

KLARA ERIKSSON
023- 475 00
klara.eriksson@daladem.se