Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots ungt kommunalråd – Smedjebacken på "gammal" topplista

/
  • Stjärnskottet Victor Ahlén är långt ifrån den första unga politiker som valt att hoppa av sina uppdrag.
  • Det är en för stor andel pensionärer bland Smedjebackens politiker, anser fullmäktiges ordförande Carin Runeson (S).

Få kommuner i landet har lika många pensionärer bland de förtroendevalda som Smedjebacken.
– De äldre utgör en för hög andel bland de förtroendevalda, säger kommunfullmäktiges ordförande Carin Runeson, 69.

Annons

Nyligen presenterade Statistiska Centralbyrån uppgifter som visade att Smedjebacken finns på listan med de tio kommuner i landet som har högst andel pensionärer bland kommunpolitikerna.

I Smedjebacken är andelen förtroendevalda som är äldre än 65 år 40 procent. På listan har Smedjebacken bara fem kommuner före sig där Håbo toppar med 45 procent.

Nästa år kanske Smedjebacken avancerar på listan. Victor Ahlén, 20, lyftes av Socialdemokraterna fram som ett stjärnskott när han fick sitt första uppdrag 2013. Men nu har Ahlén valt att tacka för sig i kommunpolitiken – åtminstone för några år framöver.

– Jag studerar retorik i Stockholm och kommer att göra det under tre år. Jag försökte pendla i början, men det fungerar inte. Eftersom jag inte bor i Smedjebacken kan jag inte vara närvarande på sammanträden till hundra procent, säger Ahlén som haft uppdrag i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och gymnasieskolan VBU:s styrelse.

Carin Runeson konstaterar att sedan valet 2014 har även ett par andra ungdomar hoppat av på grund av att de har flyttat från orten.

– Det är ju väldigt synd att de yngre slutar. Men samtidigt är det förståeligt när man som i Victors fall studerar på annan ort.

Själv började hon i politiken 1976, som 29-åring, då hon kom in i landstingsfullmäktige och året därpå tog plats i socialnämnden. Nu är hon ordförande i kommunfullmäktige och har under sin politikerkarriär även hunnit med åtta år i riksdagen.

– Vi har ju fortfarande några yngre i kommunpolitiken. Vi har ett ungt kommunalråd. Fredrik (Rönning) är väl bara 30. Och så har vi Lisen Lundberg och Albetol Mohamed som också är yngre.

22-åriga Lisen Lundberg är ersättare i kulturnämnden medan Albetol Mohamed, 20, är ersättare i familje- och utbildningsnämnden. Möjligen önsketänkte Runeson lite om Rönning, för han är faktiskt 35, men för att vara kommunalråd kan han betraktas som relativt ung.

Vad kan göras för att få fler yngre att ta på sig politikeruppdrag? Carin Runeson menar att aktiviteten i partiets ungdomsförbund SSU är viktig och att man den vägen kan få ungdomar att intressera sig för och engagera sig i politiken.

Victor Ahlén hoppas kunna återkomma till Smedjebacken och den lokala poltiken om några år.

– Det vore otroligt trevligt att få politiska uppdrag i framtiden, säger Ahlén, som dock spontant i ett snabbt telefonsamtal inte har några idéer om vad som kan göras för att få fler unga politiker.

Annons