Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryckningen av DD flyttas

När sista upplagan av den här tidningen lämnade tryckpressarna i DD-huset för några timmar sedan var också en epok tillända.

Efter 42-års oavbruten drift släcktes den gamla engelska trotjänaren Goss ner för evigt.
Det är några miljarder tidningar som rullat fram under de många åren och papperstonagen är hiskeliga - närmare 1000 ton tidningspapper om året. I takt med ökade färgsidor i tidningen omsätts cirka tio ton svart färg och lika mycket - tio ton - kulört om året. Förbrukningen av offsetplåtar är lika imponerande: 80 000 om året. Eller en täckyta av 20 000 kvadratmeter - lika stor yta som fyra aktiva fotbollsplaner!
Så visst. Nog var det en exklusiv investering DD gjorde 1971 när nya lokaler togs i bruk i nuvarande tidningshuset.

Under alla åren tryckpressen varit i drift (drygt 300 dagar om året) har enbart ett (1!) haveri inträffat. Det var mankemang med den nyetablerade CTP-plåtframställaren som ställde till det för fem år sedan. Den gången nödgades DD anlita konkurrentens tryckeri på Ingarvet. Men tidningen - den kom ut likafullt som vanligt till alla våra läsare.

Med fog kan sägas att anläggningen - tidningens hjärta - har gjort mer än rätt för sig under årens lopp. Tryckeripersonalen har skött och vårdat pressarna som dibarn. Servat, bytt delar, byggt om och till allteftersom. Det har varit lönsamt. Att köpa nytt idag är en pengamässig affär på omkring 100 miljoner kronor. I det läget väljer DD att samarbeta och köpa tjänsten istället.

Så från idag trycks Dala-Demokraten fortsättningsvis i Mittmedia Prints tryckpressar på Ingarvet.

Staffan Björklund

Så här såg det ut sista tryckerinatten i DD-huset vid Stigaregatan.