Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft år väntar för Vansbro kommun

Nu väntar nya tuffa besparingar.

Det mesta tyder på att Vansbro kommun gör ett underskott på cirka tio miljoner kronor under 2013.

Kommunstyrelsen har nu fattat ett beslut om att den kommunala verksamheten med omedelbar verkan ska nagelfaras för att hitta besparingar.

– Det blir så klart tufft, men jag är optimist och säker på att vi ska klara av det här med gemensamma krafter, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed (C).
Han menar att en hel del i den åtgärdsplan för att få kommunens ekonomi i balans har genomförts med bra resultat. Men samtidigt med facit i hand finns en del besparingar kvar att genomföra och beslysa. Vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutade man även att genomföra en genomlysning av kostnader kopplade till personalkostnader. Det handlar om sju punkter där man ska analysera bland annat bemanning i de olika verksamheterna. Arbetet ska sjösättas ganska omgående, samtidigt som resterande punkter i åtgärdsplan.

Vansbro kommun har under en lång rad av år redovisat ett underskott. Det har lett fram till att man dras med ett ackumulerat underskott på 33,2 miljoner kronor. Målsättningen är att det underskottet ska vara återställt till 2018. Det tillsammans med ett hotande underskott 2013 på tio miljoner kronor, blir förstås en tuff uppgift att lösa för politikerna och tjänstemännen.
– Tittar man bakåt har vi haft ett underskott i många år och de senaste åren har bokslutet räddats av att vi till exempel fått tillbaka försäkringspengar, säger Per-Anders Westhed.Leif Olsson
leif.olsson@daladem.se