Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft i vården i sommar

Det är tufft i vården på många håll i länet. Sjuksköterskor och undersköterskor erbjuds nu extrapengar för att rycka in och jobba under semestern.
Och den som flyttar en sommarsemestervecka till hösten kan få 8000-10000 kronor.

Trycket är högt med många patienter på akuten i Falun, berättar Monika Sundberg, vårdchef.
- Vi har tagit emot en del äldre som inte ätit och druckit tillräckligt i värmen och behövt dropp. Arrangemang som Peace Lovefestivalen innebär också att det kommer fler patienter akut.
Även om ett 60-tal akuta besök inte är mycket på drygt 40000 festivalbesökare så märks det på akuten, säger hon.

Att akutvårdsavdelningen stängs vecka 27 och 30 gör också att trycket ökar både på akuten och på andra kliniker, framförallt medicinkliniken.
- Nu går vi ut med ett erbjudande till undersköterskor och sjuksköterskor om extra ersättning om de rycker in under semestern, berättar Robert Carlsson, personalchef i länssjukvården, som hoppas att så många nappar att man kan öppna akutvårdsavdelningen.

Personal som tycker in och jobbar får förutom sin ordinarie lön 125 kronor extra i timmen vardagar och 185 kronor lördag-söndag. Det blir 1850 kronor för ett nattpass på tio timmar, berättar han. Den som flyttar en hel sommarsemestervecka kan få 8000-10000 kronor.
- Vi har erbjudit personal det men vi var för sent ute. Folk har planerat sin semester redan, berättar Mikael Köhler, chef för medicinkliniken.
Kliniken har ett tufft läge med personal som varit sjuk, berättar han.
- Vi har erbjudit anställda som ryckt in extra ersättning och vi har lyckats få in personal. Det behövs för vi har öberbeläggningar även om det inte är någon kris så att vi tvingats beordra personal att ryckta in. Det är den allra sista utvägen och inte något bra alternativ.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se