Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft jobb få fart på skoldebatten

Annons

– Så nu är det bara att ställa frågor! (Tystnad)
Är det ingen som har någon fråga? (Tystnad)
Men någon fråga finns det väl?
Fullmäktiges ordförande Lasse Nygård (C) fick jobba hårt för att få i gång den allmänna debatten om skolan när politikerna provade på ett nytt demokratigrepp.

Det var fullsatt på åhörarplats i plenisalen i går kväll när fullmäktige höll möte och första punkten på kvällens agenda var information och frågestund om kommunens högstadium och gymnasium.

Efter en informationsrunda av lärande och stöds ordförande Sakarias Winberg (KD), sektorschef Lars Nyberg, grundskolechef Rigmor Bewö-Lundblad, rektorerna Johan Nilsson (Insjön), Aina Bröms (Sammilsdal) och Annica Sandy-Hedin (Åkerö) samt gymnasiechef Lars Davidsson – var det dags för allmänhetens frågor.
Det var dock ingen rusning till mikrofonerna, efter flera uppmaningar tog dock läraren Emma Solum-Holst till orda:
– Ni säger att ni vill satsa på lärare och inte lokaler. Det är väl inte riktigt hur vi uppfattar saken – kan jag få konkreta exempel på den satsningen?

Sakarias Winberg svarade att de åtgärder som hittills gjorts inom skolan – bland annat nedläggning av Sjugare för att elevantalet blev för litet – har lett till bra lärartäthet jämfört med nationella siffror.
Solum-Holst frågade också om kommunen lärt sig något efter fördyringen av förskolebygget i Källberget.
– Fördyringen av Källbacken var självklart olycklig och ett misslyckande, erkände kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) och hänvisade till att externa revisorer nu granskar ärendet.

Anna Heed, lärare på Åkerö och i Insjön spetsade till det hela:
– Om rektorerna på någon skola hade dragit över sin budget lika mycket (cirka 9 miljoner. red anm) – hade de haft kvar sina jobb då?
En fråga som inte fick något riktigt svar.

Marko Pulkkinen, lärare i Insjön hade med sig en hälsning från både lärare och elever.
– Vi är lite upprörda och känner det som ingen tagit hänsyn till vad vi tycker utan bara beslutat. Nu har vi ställt in oss på flytt till Åkerö och det kommer att gå bra, men det har inte varit någon dialog.
– Vi har tagit hänsyn, men kanske inte på det sättet som alla önskat, svarade Winberg.

Frågestunden avslutades med att Carola Jonestål Landmark ville veta om föräldrarna får vara med och tycka till om förslagen på hur matsals-problemet på Åkerö ska lösas. Innan politikerna fattar ett beslut om hur 100 nya eleverna ska få plats i en redan trång matsal.
Efter mycket om och men och mummel blev svaret från Lars Nyberg: nej.
Tanken är att även de andra utskotten ska få samma möjligheter att möta allmänheten.

Annki Hällberg/DT