Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Dalateatern spelar en teater

Mattias Brunn regisserar en ungdomspjäs för Dalateatern som har premiär i januari. Den har hämtat sin inspiration hos eleverna på Maserskolan i Borlänge, där också repetitionsarbetet har pågått.

Mattias Brunn är skådespelare, dramatiker och regissör. Under hösten har han lett arbetet med föreställningen "Dalateatern spelar en teater". Utgångspunkten har inte varit ett färdigskrivet manus. Pjäsen har i stället skapats genom ett mer improviserat sätt att arbeta.

Skådespelarna Patrik Pettersson och Anna Wadström har tillsammans med regissören Mattias Brunn utgått från teman och frågeställningar som uppstått i samtal med eleverna på Maserskolan. Parallellt med detta har olika scener vuxit fram som om de nästan skrivit sig själva.

Den auktoriserade dramapedagogen Malin Byman berättar att projektet ingår i ett treårigt arbete som nu går mot sitt slut. Dalateatern har två vänskolor på högstadiet. Dessa är Maserskolan i Borlänge och Västra skolan i Falun. Utbytet består bland annat att vara referenspublik.

Malin Byman kan konstatera att många av eleverna är påverkade av den tid vi lever i. Flyktingar, främlingar, svenskhet och identitet. Vem står innanför och vem hamnar utanför? Vi lever sedan länge i en mångkulturell vardag. Det kan vi alla konstatera bara genom att röra oss över skolgården eller på Sveatorget i Borlänge. Hur länge skall vår fixering kring utseende och ursprung bestå? Det är samtidigt inte självklart att barn som är födda i Sverige och som har utländska föräldrar, känner att de automatiskt accepteras som svenskar.

När Dala-Demokraten är på besök på Maserskolan får vi bevittna några scener som handlar om landet Sverige. Repetitionerna sker inför öppen ridå i ett litet klassrum. Eleverna får komma och gå som de vill beroende på rastens längd förstås.

De följer intresserat med när skådespelarna tar ut svängarna. Mycket verkar redan sitta på plats.Vi får bland annat ta del av en språklektion. Här berättas det att det finns fyra ursprungsspråk i Sverige, det vill säga samiska, tornedalska, gutemål och älvdalska. Scenen blir smått absurd när Patrik Pettersson och Anna Wadström försöker tolka älvdalskan.

Pjäsen vill inte dela ut pekpinnar – däremot vill den väcka tankar och funderingar. Öka siktdjupet, runda de vanliga kommentarerna och föreställningarna om vad svenskhet kan vara. Vi får även se hur svenskarna firar sin "tranafton".

I en annan scen kastas olika påståenden rakt ut mot oss åskådare att förhålla oss till som uppgiften om att 98 procent av alla brott begås av män. Att Justin Bieber har släktingar i Borlänge. Att amerikaner är mer högljudda och bullriga än européer.

Premiären för klassrumsföreställningen är i januari 2016. Den första offentliga föreställningen sker senare. Anna Wadström är en ny bekantskap på Dalateatern. Hon är frilansande skådespelare. I maj 2013 tog hon magisterexamen från StDH (fd Teaterhögskolan). Patrik Petterson – däremot – hör till en av de mer erfarna skådespelarna som bland annat arbetat med barn- och ungdomsteater på ett mycket förtjänstfullt sätt.