Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: David Jonstad: Vi måste tillbaka till jorden

Författaren och klimatdebattören David Jonstad står hellre med stövlarna i leråkern än på ett innecafé på Södermalm. Familjen har lämnat Stockholm för Arkhyttan, Stora Skedvi.
– Vi vill leva ett enklare och mer jordnära liv, säger han.

Det är en av årets första varmare dagar. Solen värmer vid husväggen. Kaffet smakar gott. Inget som larmar, inget som stör. Kraxande vingar i skyn. Den stora svarta flocken kajor lurpassar på den nya torparbonden i byn.

Han heter David Jonstad, författare, frilansjournalist och redaktör på Klimatmagasinet Effekt. Han är en färgstark röst i klimatdebatten, aktuell med boken Jordad (Ordfront förlag). David Jonstad är övertygad. Världen går mot en kollaps. Vårt samhällssystem och civilisation kommer att falla.

Anledningen är den globala uppvärmningen och den religiösa tron på konsumtionssamhällets eviga tillväxt. Det håller inte i längden. Den billiga oljan kommer att ta slut. Det fossila industrisamhället kommer att vara en parentes, en epok i världshistorien precis som alla andra imperier och civilisationer som rasat samman.

Hur skall mänskligheten räddas från undergången?

David Jonstad gör en resa tillbaka i historien och hittar svaret precis under våra egna fötter. Marken är vår gemensamma framtid – inte marknaden.

Att ha tillgång till ett stycke jord och att kunna bruka denna kan, några decennier in i framtiden, visa sig bli något oerhört värdefullt, säger han.

David Jonstad vill inspirera andra till att byta till en mer jordnära livsstil.

– Den stora kollapsen sker inte över en natt. Vi befinner oss i början av en mycket lång process som i förlängningen leder till ett helt annat samhälle. Vi pratar om stora flyktingströmmar i dag. Det är inget mot vad som väntar oss i framtiden i takt med klimatförändringarna. Redan i dag finns många platser där människor inte kan bo. Vi kan nog förvänta oss stora folkvandringar framöver.

David Jonstad pekar på sårbarheten i våra högteknologiska samhällen. Vi är exempelvis inte längre självförsörjande på livsmedel. Det behövs betydligt fler bönder i Sverige för att kunna försörja snart tio miljoner invånare. Storstadsmänniskan saknar samtidigt viktiga grundläggande kunskaper i konsten att överleva när strömmen går och seven-eleven-butikerna släcks ned. Nu finns monokulturer i form av till exempel oändliga vetefält och åkrar av granar. Allt färre människor beger sig ut i skogen och naturen. Antalet skogsbesök har minskat med en tredjedel under de 20 senaste åren. Barnens skogsutflykter har minskat till hälften under samma period. Människan behöver återknyta banden till marken, behålla relationen till allt levande, andas in skogsluft, köra ned händerna i jorden.

– Olika samhällssystem kommer och går. Många agerar likt strutsen och har svårt att se alternativen. Det pratas om att den nya tekniken skall rädda klimatet men jag tror att det är ett falskt hopp, säger David.

Men varför skulle det inte gå att kombinera tillväxt med en annan "grön" politik och en ny klimatvänligare teknik?

– Jag tror inte att vi kan konsumera oss ur kriser som i grunden beror på överkonsumtion. Min förhoppning är snarare att vi skapar oss en annan och enklare tillvaro i takt med att dagens komplexa samhällssystem börjar falla isär.

David Jonstad vill inte vara en av de där klimatdebattörerna som bara pratar om förändring och samtidigt lever kvar i storstadens turboliv som om ingenting har hänt. Det räcker inte att käka ekologiska bananer, källsortera hushållssopor eller trycka på den lilla vattenspolningen på toaletten för att klimatet skall räddas.

För David och Sofia växte tanken om att lämna Stockholm och hoppa av den urbana statusjakten.

– Mitt jobb som journalist var mycket stressigt. Dessutom flyttade vi i snitt en gång om året på grund av den svåra bostadsmarknaden. Till slut låg jag där på kvällen och försökte somna med bettskena i munnen, berättar David.

De hittade en jordbruksfastighet i Arkhyttan som var till salu för ett betydligt lägre pris än vad en enrumslägenhet i storstan kostar. Torpet i Arkhyttan ligger på en liten höjd, precis där landskapet övergår från skog till ett mer öppet jordbrukslandskap. Utsikten är milsvid.

David, Sofia och barnen har klarat av första vintern utan problem. Det har gått över förväntan. Torpet är från 1800-talet. Förra ägarna hade gjort en hel del renoveringar invändigt.

– Huset fungerar bra. Till nästa vinter ska vi ha en fungerande kakelugn. Vi har fått ett fint välkomnande i byn och har hjälpsamma grannar.

Arkhyttan består av 150 hushåll.

– Det är fina aktiviteter och det finns gott om barn i byn. Det pågår ett generationsskifte.

David Jonstad konstaterar att det finns massor av nya praktiska kunskaper att förvärva.

– Odla har vi gjort tidigare men det är mycket annat som vi måste lära oss från grunden. Det handlar om att återupprätta banden till jorden.

David Jonstad är pessimist när det gäller den fossila civilisationens chanser till överlevnad men han är som person både positiv och optimistisk. Livet på landet kommer att fungera och det finns till synes ingen tvekan om att flytten till Arkhyttan gjort familjen gott.

– Det är ett betydligt lugnare och mer harmoniskt liv.

Snart flyttar några får in på gården. Ett stängsel skall snart vara på plats.

I vedboden finns det gott om ved. David konstaterar att det finns alltid något att sysselsätta sig med. Det praktiska arbetet och familjelivet löper parallellt med skrivandet och egna studier.

Han är så här långt mycket nöjd över läsar- och kritikerreaktionerna när det gäller den nya boken "Jordad".

– Jag hoppas att den skall ge råg i ryggen hos andra som går i samma tankar att bryta upp och byta livsstil. Vi människor har självfallet olika förutsättningar och många lever i ett pressat läge. Men utgångspunkten i samhället är att man ska jobba och dra in så mycket pengar som möjligt och sedan anpassa livet efter det. Fler borde fundera på vad man behöver för att leva sitt liv, hur mycket pengar som krävs och sedan anpassa mängden arbete till det. 

För David, Sofia och barnen har äventyret bara börjat. En egen täppa, ett eget torp i Arkhyttan, Stora Skedvi i Dalarna kan vara början på en ny och fredlig förändring av ett samhällssystem som nått vägs ände.

LÄS ÄVEN: Klimathotet vänder upp och ned på allt

LÄS MER KULTUR