Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Faluns nya härbärge öppnade i natt - följ med till Vinternatt

Tältsängar med rena lakan och örngott står och väntar i det nyöppnade natthärberget i gamla pastorsexpeditionen på Skogskyrkogården i Falun.
– Äntligen! I kväll kan vi öppna och ge värme och sängplatser till de EU-migranter som finns i Falun, säger projektledaren Krister Andersson.
LÄS ÄVEN: Nu öppnar natthärbärget för EU-migranterna

Härbärget har fått namnet Vinternatt. Faluns EU-migranter har försökt överleva många iskalla vinternätter. I värsta fall försöker man sova i bilen eller i trappuppgången. I bästa fall har man fått vänner som man kanske får övernatta hos ibland.

– Alla pengar och gåvor till projektet Vinternatt, som är tänkt att pågå fram till mars, april i år har vi fått från vänliga människor i Falun som vill hjälpa romerna, tiggarna eller EU-migranterna som de också kallas. Vanliga människor, som utifrån sina förutsättningar försöker överleva, säger Krister Andersson.

I Falun finns i dag 20 EU-migranter. Natthärbärget har 12 sängar. Tanken är att alla över tid ska få del av utrymmet och värmen.

– Det var i våras som Lasse Vestin på skolförvaltningen väckte frågan och fick kyrkorna att gå samman.

Alla kyrkor i Falun uppmanar sina medlemmar att bidra med stöd. Uppslutningen har varit god. 63 personer från Falun är i dag aktiva som volontärer kring natthärbärget.

– Jag vet att många fler vill vara med och hjälpa de som har det absolut svårast i vinterkylan. Är man intresserad av att bidra kan man ringa eller kontakta mig på vår facebooksida Vinternatt Falun, säger Krister Andersson.

– För den som lever utomhus, i sträng kyla, är det här en oerhörd lindring. Det lilla vi kan göra, det gör vi. Tända marschallerna utanför vårt enkla härbärge och för några nätter erbjuda värme, sällskap och lite mat.