Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Flyktingmanifestation över alla gränser

Från klockan 17 och cirka 1,5 timme framåt under tisdagen var det full fart på Stora torget. De flesta politiska partier, genom tolv arrangörer, hade gått samman under rubriken Refugees Welcome (flyktingar välkomna) i en tvärpolitisk manifestation, bland annat genom ett upprop på Facebook. Syftet var att visa att alla människor är välkomna i Falun. Det hölls tal och spelades musik om vartannat inför cirka 500 åhörare som kommit för att lyssna och delta i manifestationen.

När människor flyr från krig och förtryck så måste vi välkomna dem, hjälpa dem och visa att vi i Sverige står upp för medmänsklighet och solidaritet, uttryckte Olof Persson från Ung Vänster Dalarna.

När dessa flyktingar väl nått Europa så vet de att de måste ta sig till länder där de kommer får stanna och inte riskerar att blir tillbakaskickade. Men under deras färd genom Europa mot en fristad möts de av taggtråd, stängsel och militär. Istället för att hjälpa dessa flyktingar så gör många länder precis det motsatta. Därför måste vi agera.

Elva talare höll känslosamma tal vilka applåderades livligt. De flesta talare hade samma budskap om välkomnandet av flyktingar. Kommunstyrelsens ordförande i Falun, Susanne Norberg (S) inledde talandet från scenen på torget. Hon menade bland annat att EU måste göra sitt samt att flyktingar är välkomna till Falun. Malin Ragnegård från Kommunal talade om att gå samman och stå upp för flyktingarna.

Ordförande i SSU Dalarna, Sofie Eriksson, uttryckte bland annat vad f-n håller EU på med? Sofie önskade också flyktingarna välkomna. Vänsterns Patrik Liljeglöd påminde om flyktingströmmarna från Finland till Sverige under det andra världskriget. Sverige borde vara lika öppna nu som vi var då. Öppna gränsen!

– Jag har alltid känt mig välkommen i Sverige och trivs jättebra i Falun, sa Ebaa Asaad som kom från Syrien för drygt ett år sedan.

– Bra med en sådan här välbesökt manifestation i Falun.

Mångfaldighetskommunikatören i Falu kommun, Laila Edholm, avslutade på scenen genom att berätta vad man kan göra för integrationen. Bland annat besöka språkcaféer, bli fadder, god man, vara ett familjehem samt att arbetsgivare ska kunna erbjuda praktikplatser för flyktingar, då det kommer mellan två till fyra ensamkommande ungdomar per vecka till Falun.