Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV frågade inte honom

Bo Pettersson, Leksands förra kommunalråd, ångrar inga beslut som togs när det gäller kommunen och Leksands IF.

– Vi har inget att dölja. Ingen inblandad har gjort något som gynnar enskilda eller enskilda företag. Leksands IF är en av Leksands tre viktiga profiler, som gör orten känd.
Bo Pettersson (C) var Leksands kommunalråd under åren 1999-2008. Det var då arenan byggdes och campingen såldes till Leksands IF. Han har inte blivit kontaktat av tv-reportrarna och har inte sett hela programmet när DD talar med honom.
– Jag står för det jag har gjort, säger Bo Pettersson. Mitt största incitament har varit att göra det som är bra för Leksand, för dem som bor här, företag och föreningar. Om det anses omoraliskt beror på vilken utgångspunkt man har. Däremot får man inte göra något olaglig och det tror jag inte vi har gjort.
Han sticker inte under stol med att kommunen tycker att Leksands IF är viktigt.
– Alla mätningar visar att Leksand är känt för främst tre varumärken; knäckebröd, kulturen  – speciellt midsommar och dräkten – plus hockeyn, säger Bo Pettersson. Att hockeyn är så känd har betytt mycket både för kommunen och företagen i Leksand.
Själv är han en inflyttad leksing.
– Det jag sett i Leksand, den drivkraft, det engagemang, pengar och arbete så många är villiga att satsa finns inte på andra håll. Generation har jobbat och slitit för att Leksands hockey skulle få den unika position man har.
Han berättar om arenabygget. Kommunens ishall höll inte måttet energimässigt, miljömässigt eller för elitseriespel. En utredning visade att det skulle kosta 70 miljoner att få en ishall som höll måttet.
Leksands IF ville ha en större arena, kommunen bidrog med de 15 miljoner man tänkt satsa på renovering av ishallen plus att LIF fick köpa ishallarna för en krona. Kommunen valde att med hjälp av EU-medel bygga ut idrottsplatsen och parkeringsplatser vid arenan för 70 miljoner.
Han försvarar också beslutet att sälja campingen, trots att kommunen hade en avkastning på cirka 1 miljon varje år.
– Kommuner ska inte driva affärsverksamhet, säger Bo Pettersson. Dessutom fanns det inget utrymme för nyinvesteringar, de pengarna behövdes i annan kommunal verksamhet.
När kommunen begärde in anbud var en ambitionen att försöka hitta en köpare med intresse av att utveckla verksamheten i Leksand.
Att sedan personer, som står nära LIF, köpte campingen av LIF kommenterar han med att dagens investeringar inte skulle ha blivit gjorda om inte kommunen sålt campingen till att börja med.
– Jag gillar granskning, säger Bo Pettersson. Men det ska finnas en proportion. Av det jag har hört hittills verkar Uppdrag Granskning koka soppa på småspik.

Han ångrar inte besluten.
– Naturligtvis finns det människor som inte håller med om alla beslut. Men den enighet fullmäktige visade när man vågade satsa på arenaområdet är unik. En liten kommun som vågar sticka ut, det är uttrycket: Stolt att vara Leksing.
Han tycker att satsningarna varit bra.
– Om det blivit administrativa fel, så är det väl så. Men om något varit lagvidrigt eller om någon drabbats så är det viktigt att rätta till.
Själv har Bo Pettersson inga aktier i LIF och han har aldrig varit medlem.
– Jag har köpt biljetter till kvalserien, säger Bo Pettersson. Man hoppas ju varje gång.


Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se