Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här ger Uls Gerda DD:s reporter svar på tal

Efter en intensiv måndag med besök i Borlänge, Säter, Stora Skedvi och Falun, fortsatte resan under tisdagen till Älvdalen, Idre och Grövelsjön. Älvdalen hade väntat länge på tillfället då Sofia Kristina Hellqvist från byn Kåtilla för första gången återvände hem som prinsessan Sofia Kristina Hellqvist Bernadotte.
BILDSPEL: Sofia var hemma i Älvdalen på officiellt besök

LÄS MER: Stark inledning på prinsparets besök

Första mötet för prinsessan med sitt Älvdalen var längst upp i backen i byn Märbäck vid cellulosaföretaget I-Cell. Hundratals älvdalsbor hade samlats framför fabriksportarna. Musiken från Skolorkestern och Första orkestern värmde i den gråkalla förmiddagen. När prinsparet äntligen och lugnt kom gåendes lösgjorde sig en tagen prinsessa från prinsens hand. Hon verkade känna de flesta. Framme vid avspärrningen sträcker sig två armar mot henne.

– Jag fick den första kramen, säger Kristina Karlsson. Vi har kramats förr. Vi gick nämligen på samma dagis i Älvdalen, Sofia och jag. Hon var alltid glad, precis som i dag.

I sitt tal vände sig prinsessan Sofia till alla älvdalsbor.

– Det var nervöst att komma hem igen, i min nya roll.

Hon avslutar med ett löfte.

– Dalarna har en speciell plats i mitt hjärta och det är Älvdalen som format mig till den jag är. Jag lovar att jobba på min älvdalska så jag i framtiden kan föra en dialog som en äkta älvdaling.

För en dam i publiken var det sistnämnda av extra betydelse.

– Behöver prinsessan hjälp med dialekten är det bara att komma hem till mig, säger Uls Gerda Werf.

Efter besöket i Märbäck är det många som värmer sig med en kopp kaffe på Morins konditori.

– Konditoriet är naturligtvis en viktig träffpunkt för våra ungdomar, men det var ju ett tag sedan Sofia var här och drällde, säger Morins ägare Carina Siitari Alm.

Prinsessan Sofia bekräftar det påståendet strax innan hon och prins Carl Philip stänger dörren bakom sig till nya porfyrverket.

– Ja, är länge sedan nu då jag satt och fika på Morins. Favoritfika? Prinsessbakelse, förstås.

Stefan Linde, Älvdalens kommundirektör, myser stolt.

– Vilken dag! Den är historisk. När Sofia går alla älvdalsbor tillmötes, är hon plötsligt en offentlig person. Hennes resa hem betyder förstås jättemycket för kommunen.

Daniel Urso, pressekreterare vid kungliga slottet är imponerad av intresset och det stora engagemanget som Dalarna visat prinsparet under deras besök.

– Om ni visste vad de är tacksamma för all god kompetens som tagit sig tid. Det betyder mycket för dem.

Från Idre sameby i Grövelsjön återvände senare under tisdagseftermiddagen prinsparet till Stockholm och kungliga slottet.

BILDSPEL: Sofia var hemma i Älvdalen på officiellt besök

LÄS MER: Stark inledning på prinsparets besök