Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Hemma i borlängekonstnären Arne Fredrikssons tidstypiskt renoverade parstuga

Känslan av ett annat århundrade infinner sig vid konstnären Arne Fredrikssons gård i Nyckelby, Borlänge. Det är en parstuga från 1850-talet som rustats och inretts med tidstypiska detaljer.

– När vi fick huset 1976 så var det mycket att göra här. Det var väldigt nedgånget. Folk tyckte att vi skulle riva och bygga nytt, säger Arne Fredriksson.

Men han och hans dåvarande hustru gjorde tvärtom. Med hjälp av Arnes far började de renovera huset för att behålla dess gamla prägel.

– Titta på stengrunden, säger Arne när vi står vid husgaveln. Han pekar på den solitt murade grunden med stora stenar som huset vilar på.

– Förut var det bara lösa stenar där.

När de började rusta upp huset hade det stått tomt i nästan tio år. Två gamla syskon som bott där hade gått bort i stort sett samtidigt.

Den gamla arkitekturen blir tydlig på den långsmala gården där bostadshuset ligger tätt ihop med uthusen på rad. Med ladan och den före detta bagarstugan mittemot skapas en inbyggd gård. Den öppnar sig mot en trädgård som sluttar ned mot älven.

En parstuga har vardagsstuga och gäststuga på bägge sidor om en förstuga i mitten. Vi stiger in i rummet till vänster om förstugan där det brinner en brasa i öppna spisen. Strax bakom leder en dörr in till ett litet kök.

Arne visar schablonmålade takfriser och väggar med mönster i olika utformning.

– Jag har gjort mycket dekorationsmålning, säger han, och berättar att han målat väggpapper med temperafärg för att få liv i ytan.

Golv som var ruttna har brutits upp och lagts om.

– Golven i flera av rummen var vita vilket var modernt på 1950-talet.

Vi fortsätter genom förstugan in i husets andra del med en fint möblerad kammare. Många av de gamla möblerna är inköpta på auktion. På den tiden de var billigare än idag, enligt Arne Fredriksson.

Inredningen har en varierande färgskala från olika röda nyanser till ljust grönt.

– Jag har haft mycket grönt. Grönt är fint, säger Arne och tillägger att han vill ha en helhet i huset.

Invändigt har nya dörrar tagits upp och det gamla stallet införlivats med bostadshuset som sällskapsrum, samt sovrum en trappa upp.

Mellan bostadshuset och det gamla stallet ligger en liten utbyggnad av glas, fylld med gröna växter. Glasrummet är ett sätt att låta materialet kontrastera mot det gamla timret, berättar Arne. Och så släpper det in ljus i den annars ganska mörka byggnaden.

– Många tycker det är för mörkt här. Men så såg det ut på den tiden.

Flera av rummen har ståtliga kakelugnar som hämtats utifrån.

– Den där kommer från ett hus på Östermalm, det syns på höjden.

Längst upp i längan ligger den gamla logen som nu är en ljus och rymlig konstnärateljé med högt i tak. Här tillbringar han fortfarande mycket tid och målar dagligen. De senaste verken täcker ett par av ateljéns väggar.

Han har även mycket konst på väggarna i bostaden. Ett par stora bilder gjorda med kolkrita föreställer interiören i en nedlagd hytta i Ulfshyttan.

– Farsan var gruvarbetare och jag är född i Ulfshyttan, i Norbo. Det är ett mörkt landskap och jag har det där mörkret i mig, säger Arne Fredriksson.

Han började teckna och måla som 14-åring och kom som ung in på Konstakademin i Stockholm. Har därefter varit verksam som konstnär och som lärare på Gerlesborgsskolan och Fornby folkhögskola. Nu är han 70 år men undervisar fortfarande.

Arne Fredriksson har Parkinsons sjukdom, men försöker hålla sig igång så mycket som möjligt.

Utanför har växterna i trädgården fått lite blötsnö på bladen.

– Jag tycker att trädgården är vacker nu också. Det får inte vara för snyggt i trädgården. Det ska inte klippas och ansas för mycket.

Eftermiddagssolen står lågt och speglar sig i den gråa Dalälven.

– Novembersol, konstaterar Arne Fredriksson, och låter nöjd med anblicken.

Fakta: Parstuga

Parstugan var den vanligaste hustypen hos bönderna in på 1800-talet. Parstugan har vardagsstuga och gäststuga placerade på bägge sidor om en förstuga med bakomliggande kammare. Parstugan är en traditionell svensk byggnadstyp som kan följas tillbaka till åtminstone senmedeltiden. Hustypen var vanlig på bondgårdarna redan under 1600- och 1700-talet. Oftast byggdes den i en våning för att så småningom ibland förses med en inredd vindsvåning.

Källa: stockholmslansmuseum.se