Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ifrågasatt mental träning – men spelarna hyllar "Dalkurd-modellen": "Det är magi"

Mental träning har den senaste tiden varit en het, och debatterad, potatis i fotbollssverige.
I Dalkurd finns dock inga frågetecken, när man kliver in i sin tredje säsong med mentale tränaren Ulf Sandström.
Sporten bestämde sig för att reda ut vad "Dalkurd-modellen" egentligen innebär.
– Vill du vara "in the zone", då måste du släppa allt, säger Sandström.

För knappt två år sedan hade den mentale tränaren Ulf Sandström aldrig jobbat med ett fotbollslag tidigare.

– Jag kommer inte från sportsidan, utan från musiksidan. Jag kommer från mental träning, hypnos och terapi. Jag har jobbat med trauma, krigsöverlevare, nervsystem och hur de funkar, berättar Sandström, när Sporten träffar honom i Borlänge under onsdagen.

Han har precis avslutat sin första session med Dalkurd inför säsongen i Superettan – ett lag som han kom i kontakt med sensommaren 2014, mitt under pågående säsong.

Då hade Dalkurd bitvis presterat bra fotboll men sett till ambitionen och potentialen så var den dåvarande fjärdeplatsen, tio poäng bakom toppen, inte tillräckligt bra.

Framför allt hade man svårt att hålla en jämn hög nivå och dåvarande huvudtränaren Andreas Brännström nappade på att anlita Sandström för att försöka tillföra det som saknades.

Ett samarbete som kom att bli givande, och resulterade i ett arbetssätt som Ulf Sandström själv valt att kalla Dalkurd-modellen.

– Jag satte mig ned och tittade på alla mina erfarenheter av gruppdynamik, träning och hur det funkar. Jag hade en plan för hur vi skulle göra det som jag trodde på. Jag har ingen sporterfarenhet, men jag har en lagerfarenhet, och det är inte så stor skillnad på fotbollslag och artister, berättar Sandström och fortsätter:

– Du har några som står längst fram och får jättemycket kredd, du har de som ska sopa ihop det och få det att funka och du har publiken, som är en jätteviktig faktor, men som inte får vara avgörande.

LÄS ÄVEN: Dalkurd värvar ifrån Umeå – se presskonferensen här

Dalkurd-modellen bygger på sju olika principer, där det mentala och fysiska samspelet står i centrum:

* Hur man hanterar prestige.

* Vart kraften försvinner.

* Hur man får ut mer kraft ur laget.

* Hur man optimerar prestationstillståndet.

* Hur man får mental avspänning.

* Hur man får muskulär effektivitet.

* Hur man studsar tillbaka efter motgångar.

Ulf Sandström förklarar:

– Ska du hålla i nittio minuter så får du inte kliva in med amorteringar i huvudet, eller att du måste åka och se till farsan efteråt, eller något sådant. Du kan inte kliva in och vara spänd och nervös, för då spänner du fler muskler än vad du har råd med. Då håller du inte i nittio minuter.

– Du kan inte hänga upp dig på missar och du kan inte hänga upp dig på träffar. Är du kvar vid förra missen så har du tappat en del av det fokus som du behöver för det som kommer nu. Mycket handlar om att ha ett mentalt fokus och att förstå principen. Vill du vara "in the zone", då måste du släppa allt.

LÄS ÄVEN: Ingen Jawo i Dalkurd – Djurgårdens sportchef dementerar

Hur stor betydelse som den mentala träningen egentligen har spelat är förstås omöjligt att slå fast, men faktum är att Dalkurd, rent resultatmässigt höjde sig rejält efter att Sandström kom in i bilden.

När säsongen 2014 var färdigspelad hade avståndet till tabellettan krympt till fyra poäng, och under samma höst inleddes en 31 matcher lång obesegrad svit, som kulminerade under fjolåret, då man tog klivet upp i Superettan.

– Hemligheten är dels att vi fokuserar på prestigen, som en nyckelfaktor. Att vi fokuserar på visionen, så att det finns en vision som alla kan stå bakom. Alla är med i ett fotbollslag av olika anledningar. En är glad om den får vara kvar säsongen ut, en tycker att den är för bra, en vill ha brudarna, en vill ha pengarna, en ska styra upp sin familj och släkt och en vill vara en stolthet för ett folk någon annanstans, säger Sandström och fortsätter.

– Alla de här aspekterna finns med, framför allt i Dalkurd, och då gäller det att acceptera det. Att säga att det är okej att alla har olika ambitionsnivåer. Då måste man hitta den minsta gemensamma nämnare. Vad kan alla ställa sig bakom? Vi la lite tid på att formulera ett exakt mål, som precis alla kunde ställa sig bakom och såg till att eliminera alla hinder för att nå dit. Och prestigehanteringen är ett hinder för allt.

Vilka utmaningar har funnits på vägen?

– Det sjukaste av allt är att det var pang på rödbetan. När vi bara pratade första gången så föll alla bitar på plats. Det var som att det kom från någon annanstans. "Så här ska det vara", kändes det som.

– Tidigare fanns det problem med prestige, och allt det där. Man fokuserade inte på lägstanivån och hade inte en susning om mental relaxation och prestige var ett problem. När de spelade som bäst så var de svinbra, men kunde också spela en usel match, för att det fanns tjafs som man inte visste hur man skulle hantera.

När Dalkurd nu går mot sin största utmaning hittills så fortsätter man att jobba med den mentala träningen på ungefär samma sätt som tidigare, med den skillnaden att man lägger till detaljer.

– Vi fortsätter med allting som funkade bra i Dalkurd-modellen, det är inget specifikt som vi ska sluta med, men vi ska lägga till några saker. I dag knåpade vi på visionen och gick igenom alla grejer och redde ut några prylar som hade med prestige att göra. Vi körde en gemensam övning i mental avslappning och tog upp alla elefanter som har funnits eller kan komma under året. Har man gjort det så kan alla hänvisa till ögonblick då alla var närvarande och hade sin chans. Ett enkelt sätt att kratta gången för att slippa konflikter längre fram.

Större delen av tiden med laget är gemensam, men efteråt får spelarna möjlighet att få individuell tid med Sandström, då han med hjälp av särskild behandling försöker ta bort personliga tankar, känslor eller beteenden som spelarna själva tycker hindrar dem från att nå sina mål.

En behandling som sker när spelaren befinner sig i ett hypnosliknande tillstånd.

– Jag kallar det för blixtcoachning för att det går så fort. Men det är en blandning av tillståndet hypnos, muskulär avslappning, ett visst sätt att använda språket och en taktil intervention, vilket innebär att jag ger dem fysisk information. Jag knackar på lite olika punkter samtidigt, och det går från kroppen upp till tankarna. Så jag jobbar från två håll – från hjärnan till kroppen och från kroppen till hjärnan.

Är alla i Dalkurd mottagliga för det här?

– Ja, för alla vill vinna. Du är inte ett lag på den här nivån, om du inte vill vinna.

Mental träning har den senaste tiden varit en het, och omdebatterad, potatis just i fotbollskretsar, där visat sig att det finns två uppenbara läger.

Diskussionerna på sistone har handlat om det svenska U21-landslaget och de metoder som förbundskaptenen, Håkan Ericson, använde sig av för att förbereda sina spelare inför fjolårets framgångsrika EM-turnering.

Såväl Expressen som Fotbollskanalen har nyligen granskat frågan, efter att förbundskapten Ericson stött på patrull hos såväl Svenska Fotbollförbundet som Sveriges Olympiska Kommitté, då han ansökte om ekonomiskt stöd för att förbereda spelarna på liknande sätt inför sommarens OS.

Något gehör fick han inte, då man anser att det inte finns tillräckligt vetenskapligt evidens för metoderna.

LÄS ÄVEN: Positiva siffror för Dalkurd – de kurdiska affärsmännen räddade resultatet

Samma typ av skepsis och kritik kan appliceras även på de metoder som Ulf Sandström jobbar med tillsammans med Dalkurd.

– Så är det. Det finns ett gäng högintellektuella, duktiga och kloka människor, med högafflar, som av någon anledning ser ett rött skynke när det inte redan har passerat samma evidens som det som de gör. Jag kan skicka länkar till läkare som tycker att det här är självklart. Men jag kan också skicka länkar till terapeuter som tycker att det verkar vansinnigt, konstaterar Sandström.

Själv tycker han att det borde finnas en större öppenhet för att testa och utforska, i stället för att förkasta.

– I Sverige så vill man att det ska vara vetenskapligt bevisat innan man provar det, det vill säga att någon annan ska prova det. Det vettiga borde vara att Sverige är ett föregångsland.

– Det är tråkigt att det finns en evidensmaffia, evidensfanatiker, som tror på det, eller inte tror på det, i stället för att säga: "Fan vad coolt, det har ju uppenbarligen gått svinbra. Vi lägger en miljon och undersöker hur långt det kan ta oss i ett OS". I stället ska man dra in stålarna innan, och det är bara sjukt bakåtsträvande.

– Vetenskap kan observera, kategorisera och försöka förklara. Men använder man vetenskap för att hävda att något är sant eller osant, då är man ute på hal is.

Hur tror du att det går för Dalkurd den här säsongen?

– Jag kommer att vara i extas om det går bra för dem, men hur det går beror ju även på de andra lagen. Det jag är intresserad av är att om de lyckas spela på sin bästa nivå, få ut max av varje spelare, lära sig av varje misstag och spela varje match som en final. Det tror jag att de har en bra chans att lyckas med. Det var det som de gjorde ifjol. Oddsen och motståndet kanske är annorlunda nu, men de ska göra exakt samma sak som de gjorde.

– Det ska bli askul att se det här hela vägen till allsvenskan. Jag tvivlar inte på att de kommer till allsvenskan. Jag vet inte när, men det är inte väsentligt. Det väsentliga är att de spelar sitt bästa. Det är det enda de kan göra.

Fotnot: Se hur spelare och ledare i Dalkurd upplever den mentala träningen i tv-inslaget ovan.